Ušteda i sigurnost: Od Novog Marofa do Mađareva uskoro nova javna rasvjeta Foto: Grad Novi Marof

Ušteda i sigurnost: Od Novog Marofa do Mađareva uskoro nova javna rasvjeta

Varaždinske vijesti | 6.3.2019. u 08:26h | Objavljeno u Našim krajem

U dijelu naselja Novi Marof i Mađarevo, konkretnije uz državnu cestu D24 Novi Marof – Mađarevo te uz lokalnu cestu do željezničke pruge u Mađarevu, planira se postaviti nova javna rasvjeta.

Budući da je postojeća javna rasvjeta na tom dijelu uglavnom na betonskim i drvenim stupovima sa zastarjelim rasvjetnim tijelima, u planu je postavljanje novih kandelabera s LED svjetiljkama spojenih podzemnim elektroenergetskim kabelima. Ugovor o izradi Glavnog projekta za taj projekt u utorak su u Novom Marofu potpisali gradonačelnik Siniša Jenkač i direktor tvrtke CTing d.o.o. iz Lepoglave, Nenad Novak.

– Glavni će projekt biti izrađen prema Prostornom planu uređenja Grada Novog Marofa, Urbanističkom planu uređenja naselja Novi Marof i kontaktnih zona i Provedbenom urbanističkom planu šireg centra naselja Novi Marof, a sadržavat će elektrotehnički i građevinski projekt – pojasnio je, vezano uz potpisani ugovor, gradonačelnik Jenkač.

Dodao je da će nova rasvjeta značiti uštedu u potrošnji električne energije, ali i kvalitetniju rasvjetu koja znači i bolju vidljivost na samoj prometnici.

– Bolja vidljivost znači i veću sigurnost u prometu prije svega onih najranjivijih skupina, a to su biciklisti i pješaci – poručio je Jenkač.

Prema potpisanom ugovoru rok za pripremu dokumentacije je 90 dana. Inače, uređenje odnosno izgradnja javne rasvjete samo je dio projekta uređenja prometnice na dijelu od groblja u Mađarevu do Zagorske ulice u Novom Marofu.

– Trenutno je u projektiranju obnova državne ceste D24 od Mađareva do Zagorske ulice u Novom Marofu. Rekonstrukcija predviđa uređenje te prometnice zajedno s pješačkim stazama, ali i uređenje potoka bujičara uz cestu. Osim što se projektira spomenuto uređenje javne rasvjete, Termoplin radi na obnovi plinske mreže – kazao je Jenkač.

Gradonačelnik je dodao i da se u sklopu projekta izgradnje javne rasvjete, osim na spomenutom dijelu, priprema i dokumentacija izgradnje javne rasvjete od rotora do skretanja za Makojišće Gornje prema Cifrekovom brijegu.