Uređuje se ivanečki gradski park: vrijednost projekta oko 500.000 kuna Foto: B. Težak

Uređuje se ivanečki gradski park: vrijednost projekta oko 500.000 kuna

Varaždinske vijesti | 25.11.2019. u 09:23h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon sječe 36 starih, bolesnih i zbog nametnika i lomova teško stradalih stabala te uklanjanja starog i prekomjerno izraslog grmlja, u glavnom ivanečkom gradskom parku počela je sadnja mladih stabala i ukrasnog grmlja.

Temeljem projekta koji je izradio Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, širom parka tijekom tjedan dana bit će zasađeno ukupno 65 novih mladih stabala (lipe, crnih borova, sekvoja, magnolije, omorike i drugih stabala primjerenih parkovnoj arhitekturi) te više od 900 ukrasnih grmova, ponajviše spiree.

Prema riječima dipl. ing. šumarstva Antuna Viličića, ovlaštenog inženjera urbanog šumarstva, ekologije i zaštite prirode iz tvrtke Cedrus Forest, kojoj je Grad Ivanec temeljem provedenog natječajnog postupka povjerio radove, sadnja u parku odvija se strogo prema projektu Šumarskog instituta. Usporedo će se vaditi i panjevi posječenih starih i bolesnih stabala.

Rekonstrukciju parka svotom od 419.500 kuna financira Grad Ivanec, a nadzor je povjeren Šumarskom institutu Jastrebarsko. Pribroje li se ovoj svoti i troškovi izrade projekta rekonstrukcije parka i zelenih zona, ove godine ukupna vrijednost ovoga projekta penje se na više od 500.000 kuna.

Time radovi na revitalizaciji parka ne završavaju. Dapače, ovogodišnji radovi tek su početak šireg projekta rekonstrukcije ivanečkih parkovnih površina koja će se u fazama odvijati sljedeće i idućih godina, kada predstoji uređenje šetnice, sjenice, postavljanje primjerene javne rasvjete te opremanje parka novom urbanom opremom.

Park će se urediti na način da bude omiljena destinacija i okupljalište građana i ujedno, da bude dio buduće skladne cjeline s glavnim Trgom hrvatskih ivanovaca, kome predstoji rekonstrukcija i urbano uređenje te pretvaranje dijela površina u pješačku zonu.

sadnja-park-211119.jpg

sadnja4-park-211119.jpg

sadnja1-park-211119.jpg

 

Označeno u