Uređenjem toka Plitvice na području Martijanca smanjit će se opasnost od poplava Foto: Općina Martijanec

Uređenjem toka Plitvice na području Martijanca smanjit će se opasnost od poplava

Varaždinske vijesti | 17.2.2021. u 15:20h | Objavljeno u Našim krajem

Preduvjet za sustavno rješavanje obrane od poplava na području općine Martijanec je regulacija rijeke Plitvice, a kako napominju iz Općine, zahvaljujući Hrvatskim vodama taj bi veliki problem uskoro trebao biti riješen.

Naime, nakon što su prošle godine uređena 2 kilometra toka rijeke Plitvice u susjednoj općini Sveti Đurđ, u tijeku su radovi na regulaciji toka rijeke na području općine Martijanec, čime će se popraviti vodni režim te uvelike smanjiti opasnost od poplava. Radilište su 12. veljače obišli općinski načelnik Dražen Levak, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

martijanec_plitvica_12022021_1.JPG

- Plitvica je rijeka koja prihvaća brojne kanale koji su nam radili velike probleme i uzrokovali velike poplave 2014. godine. U posljednje smo tri godine rješavali mikrolokacije na kojima su bile najveće ugroze stambenih zona. S ovom investicijom Hrvatskih voda rješava se krucijalno pitanje uređenja toka rijeke Plitvice i mi smo praktički stvorili uvjete da možemo pristupiti sustavu obrane od poplava. Studija je dobila građevinsku dozvolu i očekujemo u sljedećih nekoliko godina njezinu operacionalizaciju. Također, tu je i aglomeracija Ludbreg koja ne obuhvaća naselje Slanje pa očekujemo da se u narednom razdoblju pristupi i tom problemu. Projektiranje je već započelo i očekujemo da ćemo i tu problematiku naselja Slanje riješiti u suradnji s Hrvatskim vodama i Vladom Republike Hrvatske - rekao je načelnik Levak.

Dodao je da je s Hrvatskim vodama dogovoreno sufinanciranje projektiranja i izgradnje vodovodne mreže u II. i III. Vrbanovečkom odvojku u omjeru 80% sredstava Hrvatskih voda, 20% Općine Martijanec, čime će se konačno riješiti problem vodoopskrbe i u ovim odvojcima koja je, kako je rekao, trebala biti riješena još prilikom izgradnje vodotornja u Gornjoj Poljani.

Za regulaciju toka rijeke Plitvice Hrvatske vode osigurale su izvorna sredstva iz pozicije preventivne i redovne obrane od poplave u okviru godišnjih programa, objasnio je Bunić.

martijanec_plitvica_12022021_5.JPG

- Zahvaljujući načelniku Levaku koji nam je tu support, zajedno izrađujemo svoje godišnje planove nastojeći uskladiti naše i njihove općinske prioritete. U ove zadnje četiri godine ovdje napravili smo poslove u vrijednosti 4 milijuna kuna. Svakako treba istaknuti i uređenje kompletnog sliva bujičnih vodotoka na području općine Martijanec koje je specifična zona, vrlo zahtjevno područje. Došli smo do idejnog projekta, dobili smo lokacijsku dozvolu i sad radimo parcelacijski elaborat. Vrijednost tog projekta u građevinskom dijelu je oko 11,5 milijuna kuna - kazao je Bunić.

Kako je ovom prilikom istaknuto, ovo je samo dio ulaganja s nacionalne razine, preko Hrvatskih voda, u uređenje rijeka i potoka bujičara na području cijele Varaždinske županije.

Saborski zastupnik Stričak iznimno je zadovoljan visinom uloženih sredstava.

- Ovdje svjedočimo doista dobroj suradnji Općine Martijanec i Hrvatskih voda, gdje se bez obzira na epidemiju koronavirusa nije stalo s investicijama, unatoč svemu projekti nisu stopirani ni odgađani, a mnogi od njih nisu niti usporeni. Na ludbreškom području Hrvatske vode, kao prvo, redovito održavaju potoke i kanale, a kao drugo, aglomeracija Ludbreg spremna je za realizaciju i uskoro bi se s projektom moglo započeti. Ono što je također vrlo važno za ovaj kraj je obrana od poplava, a za taj projekt već je ishođena lokacijska dozvola - rekao je Stričak.

Mještani još pamte veliku poplavu 2014. godine, stoga su s nestrpljenjem čekali da se vodotok rijeke Plitvice uredi, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Madaraševac Stjepan Vrućina.

- Za mještane je to velika stvar. Zbog poplava su mnogi imali velike probleme, a sada, kad se tok rijeke regulira, vjerujemo da toga više neće biti - rekao je Vrućina.

martijanec_plitvica_12022021_2.JPG

martijanec_plitvica_12022021_3.JPG

martijanec_plitvica_12022021_4.JPG

martijanec_plitvica_12022021_6.JPG

martijanec_plitvica_12022021_7.JPG