Uređenje vodotoka: "Ovako se spašavaju naši građani, njihove kuće i ostala imovina"

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.6.2018. u 19:47h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U zapadnom dijelu Varaždinske županije završeni su ili su u tijeku intenzivni radovi na uređenju vodotoka i to na pet lokacija. Naime, radi se o radovima na području Općine Bednja te gradova Lepoglave i Ivanca koje su u utorak obišli saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, predstavnici izvođača radova i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

- Obišli smo radove Hrvatskih voda na kojima se uređuju korita vodotoka zbog sprječavanja štetnog djelovanja voda. Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme kiše sve češće, sve obilnije, i naravno da nanose štete na poljoprivrednim usjevima, ali i na komunalnoj infrastrukturi. Upravo ovi radovi koji se u ove tri jedinice lokalne samouprave, Bednji, Lepoglavi i Ivancu, mjere između četiri i pet milijuna kuna, imaju cilj ublažiti posljedice štetnog djelovanja oborinskih voda - rekao je Stričak prilikom obilaska radova.

bednja_3.JPG

Bunić je naglasio da je riječ o intenzivnim aktivnostima na slivu rijeke Bednje, na uređenju same rijeke te nekih pritoka u brdskom dijelu sliva.

- Ovo je primjer dobre zajedničke prakse i suradnje između lokalne samouprave i Hrvatskih voda. I po pitanju određivanja prioriteta i redoslijeda, i po pitanju nekih zajedničkih sufinanciranja i pomoći JLS-ova dijelu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Tako možemo napraviti puno više, nego sami. Očekujem nastavak suradnje - rekao je Bunić te dodao da se radovi u Varaždinskoj županiji odvijaju i na donjem slivu Bednju te slivu Plitvice.

lepoglava_3.JPG

Na području Općine Bednja završeno je uređenje potoka Jamno kod Cvetlina, a u tijeku je tehničko čišćenje vodotoka Vrbno u Šaši.

- Za naše građane ovo znači puno jer u 30 godina nije dirnut niti jedan dio pritoka ili sama Bednja. Ovako se spašavaju naši građani, njihove kuće i ostala imovina i odroni na glavnim županijskim cestama što puno znači za sigurnost prometa i za naše građane, ali i turiste koji dolaze i prolaze kroz općinu Bednja - izjavio je zamjenik općinskog načelnika Ivica Hrenić koji je na ovim aktivnostima zahvalio Hrvatskim vodama te saborskom zastupniku Stričaku.

Na području Grada Lepoglave u tijeku je tehničko čišćenje Bednje ispod ekonomije Čret te tehničko čišćenje potoka Klenovnik u Zlogonju.

lepoglava_4.JPG

- Intenzivni su i brojni radovi na području grada Lepoglave, u mjestu Višnjica zahvaljujući Hrvatskim vodama, HEP-u i ŽUC-u. Dogovoreno je da na jesen nastavljamo dalje s uređenjem korita rijeke Bednje u samoj Lepoglavi, trenutačno HEP izvodi radove na rekonstrukciji njihovih mreža te pojačanju napona, a ŽUC s obnovom svojih cesta. Stoga mogu naglasiti da nakon niza godina čekanja ovih radova da smo zadovoljni kako navedeni projekti napreduju - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave i predsjednik Mjesnog odbora Gornja Višnjica, Robert Dukarić.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je da je uređenje potoka bujičara na području grada započelo prošle godine i ove intenzivno nastavljeno, a s Hrvatskim vodama dogovaraju se i budući projekti.

Na području Grada Ivanca u tijeku su radovi na vodotoku Mačkovec, a završeno je uređenje rijeke Bednje prema Jerovcu.

ivanec_1.JPG

- Ova ulaganja još su jedan dokaz napora Vlade RH s premjerom Plenkovićem, resornih ministarstava i državnih tvrtki, u ovom slučaju Hrvatskih voda na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem, u uređenje i izgradnju komunalne infrastrukture na području Varaždinske županije. A i danas na terenu, u kontaktu s mještanima, imali smo priliku čuti da se neki vodotoci nisu uređivali 30-ak godina. Zbog toga su ovakvi projekti iznimno važni i dobro prihvaćeni od strane žitelja tih mjesta - zaključio je saborski zastupnik Stričak.

lepoglava_1.JPGivanec_2.JPG