Zašto Iranci žive s osmijehom na licu doznajte kroz putopisno predavanje Ivana Đogića Foto: Ilustracija/Grad Novi marof

Zašto Iranci žive s osmijehom na licu doznajte kroz putopisno predavanje Ivana Đogića

VV | 9.12.2021. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organizira putopisno predavanje i predstavljanje knjige Ivana Đogića koje će se održati u subotu, 11. prosinca u 18 sati u maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin".

Ivan Đogić mladi je Zagrepčanin kojeg je put kao turističkog vodiča odveo u Iran. Tamo mu se toliko dopalo da se odlučio preseliti. Kasnije je u Iranu našao ljubav i oženio se, a koliko mu se Iran sviđa pokazuje i to što je napisao knjigu "Iran u prezentu".

- Moja je knjiga bitno drugačija, ali u konačnici ima isti cilj, a to je iz perspektive nekog iz Hrvatske predstaviti informacije o životu u nekoj drugoj kulturi o kojoj se malo zna. Rado bih da ljudi na zapadu dobiju uvid u Iran kroz onu stranu koju inače nemaju priliku vidjeti. Knjiga je nastala kao pokušaj unošenja ljepote i humanizma u percepciju o Iranu koja je inače vrlo negativna. Želio sam objasniti da je Iran tirkizan, a ne crn, da je riječ o fascinantnom povijesnom i kulturološkom nasljeđu, koje s velikim ponosom i dostojanstvom Iranci svakodnevno nose. A htio sam dati i protutežu nekim ustaljenim negativnim percepcijama Irana u zapadnim medijima. Ili barem objasniti neka pravila da zapadni čitatelj shvati pozadinu priče i zašto je nešto drugačije - objašnjava Đogić.

Dodao je da Iranci žive s osmjehom i pozitivnim stavom koji kod nas definitivno nedostaje.

- Smatram da bi Hrvati bi mogli naučiti malo više uživati u životu i malim stvarima, a Iranci bi mogli naučiti biti malo profesionalniji i efikasniji - ustvrdio je.

Označeno u