Udruge su važne: Grad Novi Marof godišnje pomaže udruge s više od dva milijuna kuna Foto: Grad Novi Marof

Udruge su važne: Grad Novi Marof godišnje pomaže udruge s više od dva milijuna kuna

VV | 29.4.2019. u 17:44h | Objavljeno u Našim krajem

Čak 18 udruga s područja Grada Novog Marofa za provođenje svojih aktivnosti u ovoj godini dobilo je 184.500 kuna osiguranih u gradskom proračunu. Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena nakon što su se udruge prijavile na javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro, a koje provode udruge na području Grada Novog Marofa. Pristiglo je ukupno 19 prijava, a ugovori su potpisani s predstavnicima njih 18.
– Drago mi je da smo potpisali sporazume o financiranju s udrugama koje ne ulaze u sport, kulturu, vatrogastvo i slično, a riječ je o doista značajnom iznosu. Odlično je što su se udruge organizirale i javile na natječaj, ali je još važnije da sve one programe i projekte koje su prijavile na natječaj i ispoštuju i dokažu da su sredstva koja im je jedinica lokalne samouprave namijenila potrošena za predviđene aktivnosti – istaknuo je nakon potpisivanja gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač.
Ukupno je po ovom natječaju odobreno 184.500 kuna, a najviše sredstava, odnosno 30.000 kuna, dodijeljeno je udruzi Mladi za Marof, za projekt Uključivanje mladih u život lokalne zajednice, Biciklijada „Šic na bic”. Potpora od 18.000 kuna dodijelit će se Udruzi umirovljenika Novi Marof za redovnu djelatnost Udruge, dok je novomarofskom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije odobreno 17.000 kuna za promicanje istine o Domovinskom ratu te skrb o dragovoljcima i veteranima, kao i o članovima njihovih obitelji. Nadalje, po 15.000 kuna dodijeljeno je udrugama „Sunce” i „Pinta”, a ostale će udruge za svoje programe i projekte dobiti potpore u iznosu od 1.000 do 12.000 kuna. Jenkač je pozvao i one udruge koje se ove godine nisu prijavile da to svakako učine iduće godine.
– Potičem što veći broj udruga da se prijave na natječaj i da ćemo za iduću godinu moći predvidjeti i više sredstava te time potaknuti i druge udruge koje se možda još nisu aktivirale, a onima koje su aktivne još podići razinu kvalitete poslovanja i europski programski pristup financiranju – rekao je Jenkač.
Ovogodišnji je natječaj bio raspisan samo za one udruge koje nisu bile pokrivene programima javnih potreba za kulturu i sport te vatrogastvo. Što se tiče aktivnosti na tom području u proračunu Grada Novog Marofa osigurana su sredstva za njihov rad u milijunskim iznosima. Tako je samo u prošloj godini rad Vatrogasne zajednice pomognut dotacijama u iznosu od 825.000 kuna dok je za novomarofski sport, odnosno klubove, osigurano 565.000 kuna.
– Kada sredstvima koje smo osigurali za naše vatrogasce i sportaše dodamo još gotovo 600.000 kuna za ostale udruge dolazimo do iznosa od gotovo dva milijuna kuna koliko je bilo dano svim našim udrugama za njihove brojne aktivnosti – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Označeno u