Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno u subotu organizira biciklijadu Foto: VV arhiva/ilustracija

Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno u subotu organizira biciklijadu

V.V. | 27.4.2018. u 08:45h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga Vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno ove će godine organizirati 3. po redu Biciklijadu "Z biciklinom v gorice".

Ovogodišnja biciklijada održava se u subotu 28. travnja u 10.00 sati i kreće iz ASC Varaždin (Koprivnička 2, Varaždin) pod krilaticom „Sedi na bic i skoči do goric".

Inače, Udruga Vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno broji stotinjak članova čiji je interes da promiču vrijednosti uzgoja loze, očuvanje tradicijskih vrijednosti i promicanje zdravog života.

U svom djelovanju udruga se može pohvaliti vlastitim vinogradom od 250 čokota koji prije svega služi kao pokušalište gdje se pod vodstvom stručnjaka želi ukazati na novine u uzgoju loze. Kao Udruga prijatelj djece želi se potaknuti suradnja sa lokanim Osnovno školskim ustanovama na programu upoznavanja djece sa aktivnostima u proizvodnji loze te upoznavanje sa različitostima flore na lokalnoj razini.

Gaji se i očuvanje tradicijskih vrijednosti prije svega održavanjem manifestacija Vincekova i Martinja kao izvornih običaja ovog kraja.

Iz širokog dijela aktivnosti rodila se ideja o organizaciji Biciklijade kojom bi se potaknuo zdrav sportski život. Ruta biciklijade povezuje urbanu sredinu grada Varaždina sa ruralnim područjem općine Vidovec i sela Tužno te općinu Beretinec i Črešnjevo.

Na cilju trase u prejelu Risnjaki nalazi se pokazni vinograd „Tužanjske gorice“. Na samom startu podijelit će se prigodni pokloni sponzora i donatora te će se moći uplatiti simbolična kotizacija u vrijednosti od 10 kn.

Cijelu manifestaciju prati osiguranje od strane PPRP Varaždin koji će odraditi i edukativno predavanje mlađim sudionicima Biciklijade vezane za sigurnost biciklista u prometu.

Podijelit će prigodne bojanke i reflektirajuće prsluke, a iz udruge podsjećaju sve sudionike na poštivanje Zakona o sigurnosti u prometu gdje se naglašava da mogu sudjelovati djeca starija od 9 godina te da do 14 godina moraju biti u pratnji punoljetne osobe.

biciklijada_plakat_vidovec.jpg