Udruga umirovljenika općine Petrijanec uspješno provela prvu godinu projekta "Uključimo isključene u zajednicu" Foto: Općina Petrijanec

Udruga umirovljenika općine Petrijanec uspješno provela prvu godinu projekta "Uključimo isključene u zajednicu"

Varaždinske vijesti | 1.1.2022. u 18:58h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodi projekt "Uključimo isključene u zajednicu".

Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ministarstvo je odobrilo ukupno 170.000 kuna – 85.000 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Glavne aktivnosti koje su se projektom provodile su održavanje kreativnihedukacijskih te kulturnih aktivnosti. Za potrebe projekta i izvođenja kreativnih aktivnosti nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje. a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_01.jpeg

Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno sklopiti ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja. Također, upoznali su se o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_02.jpeg

U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvaren i izlet na Trakošćan te je održana i predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_03.jpeg

Projekt će se provoditi i u 2022. godini te će se nastaviti provoditi aktivnosti kreativnih, edukacijskih i kulturnih radionica, u koje su uključeni i izleti, a osigurano je i odobreno 85.000 kuna.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_04.jpeg

Spomenimo da Općina Petrijanec zaista brine za stanovništvo treće životne dobi pa je tako proveden projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ čiji nositelj je bila Općina Petrijanec, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, posredničkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava u iznosu od 2.179.443,20 kn (100% sufinanciranje EU).

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_05.jpeg

Također, Udruga umirovljenika i Općina Petrijanec zajedno su provele projekt „Socijalna podrška i uključivanje starijih osoba u zajednicu“ tijekom 2020. godine, sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 77.000 kuna. Trenutno se provodi i projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ čiji nositelj je također Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, dok je Općina Petrijanec partner na projektu. Radi se o II. fazi projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u 100% iznosu od 925.800 kn.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_06.jpeg

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_07.jpg