Udruga umirovljenika općine Petrijanec uspješno provela prvu godinu projekta "Uključimo isključene u zajednicu" Foto: Općina Petrijanec

Udruga umirovljenika općine Petrijanec uspješno provela prvu godinu projekta "Uključimo isključene u zajednicu"

Varaždinske vijesti | 1.1.2022. u 18:58h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodi projekt "Uključimo isključene u zajednicu".

Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ministarstvo je odobrilo ukupno 170.000 kuna – 85.000 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Glavne aktivnosti koje su se projektom provodile su održavanje kreativnihedukacijskih te kulturnih aktivnosti. Za potrebe projekta i izvođenja kreativnih aktivnosti nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje. a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_01.jpeg

Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno sklopiti ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja. Također, upoznali su se o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_02.jpeg

U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvaren i izlet na Trakošćan te je održana i predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_03.jpeg

Projekt će se provoditi i u 2022. godini te će se nastaviti provoditi aktivnosti kreativnih, edukacijskih i kulturnih radionica, u koje su uključeni i izleti, a osigurano je i odobreno 85.000 kuna.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_04.jpeg

Spomenimo da Općina Petrijanec zaista brine za stanovništvo treće životne dobi pa je tako proveden projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ čiji nositelj je bila Općina Petrijanec, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, posredničkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava u iznosu od 2.179.443,20 kn (100% sufinanciranje EU).

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_05.jpeg

Također, Udruga umirovljenika i Općina Petrijanec zajedno su provele projekt „Socijalna podrška i uključivanje starijih osoba u zajednicu“ tijekom 2020. godine, sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 77.000 kuna. Trenutno se provodi i projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ čiji nositelj je također Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, dok je Općina Petrijanec partner na projektu. Radi se o II. fazi projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u 100% iznosu od 925.800 kn.

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_06.jpeg

udruga_umirovljeniika_petrijanec_projekt_30122021_07.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci