FOTO U Višnjici pokopani posmrtni ostaci ubijenih u šumi Belaš Foto: Grad Lepoglava

FOTO U Višnjici pokopani posmrtni ostaci ubijenih u šumi Belaš

Varaždinske vijesti | 10.9.2018. u 18:50h | Objavljeno u Našim krajem

Na mjesnom groblju u Višnjici pokopani su posmrtni ostaci 10 žrtava ubijenih po završetku 2. svjetskog rata u šumi Belaš. 

Uoči pokopa, u župnoj je crkvi u Višnjici varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio misu zadušnicu tijekom koje je istaknuo da se pokapanjem žrtava bezbožnog komunističkog sustava ispravlja zlo koje se tada dogodilo. 

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_2.jpg

Posmrtne ostatke ubijenih u šumi Belaš do mjesnog je groblja dopratila sprovodna kolona u kojoj su uz mještane Višnjice, članove višnjičkih udruga i udruga iz okolice bili i gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz okolice te drugi gosti. Na misi zadušnici i u sprovodnoj koloni bili su i predstavnici Grada Lepoglave - gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. 

Posmrtni ostaci pokopani su uz počasnih pucanja Hrvatske vojske i kuburaša iz Prve kubure Višnjica. 

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_3.jpg

- Danas smo ubijenim u šumi Belaš omogućili dostojan pokop - rekao je tom prigodom Zdravko Jakop, tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović zahvalivši se svima koji su omogućili da se sazna istina o zločinu u šumi Belaš te da se
pronađu ostaci barem dijela žrtva i dostojno ih se pokopa.

Pokopu posmrtnih ostataka ubijenih u šumi Belaš nazočio je i ministar branitelja Tomo Medved čije je ministarstvo provelo postupak ekshumacije. Obraćajući se nazočnima na groblju u Višnjici poručio je da samo istina može dovesti do prave pomirbe u društvu. 

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_4.jpg

- Ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ne kako bismo manipulirali povijesnom istinom u dnevno-političke svrhe, produbljivali podjele, izazivali nove sukobe i razdore, već kako bi se prisjetili lekcija koje smo naučili iz tamnog poglavlja naše prošlosti. Budućnost Hrvatske moramo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja – poručio je ministar Medved te pohvalio suradnju s Gradom Lepoglavom koji je, između ostalog, osigurao grobnicu u kojoj se pokopani posmrtni ostaci ubijenih u šumi Belaš. 

- Nadamo se da ćemo s jednakim uspjehom ostvariti ovakvu kvalitetnu suradnju i s drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima sahrane posmrtnih ostataka planiramo u sljedećem razdoblju – rekao je ministar. 

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_5.jpg

Nazočnima se ispred Hrvatskog sabora obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak te uputio zahvalu hrvatskim braniteljima i generalima koji su oslobađanjem Hrvatske omogućili da se, između ostalih, dostojno pokopaju žrtve ubijene u šumi Belaš.

Nakon polaganja lijesa s ekshumiranim posmrtnim ostacima 10 osoba, na grob su položeni vijenci i upaljene svijeće. Ispred Grada Lepoglave i Varaždinske županije vijenac su položili i svijeće upalili gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća
Robert Dukarić te predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac. 

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_8.jpg

Vijence su ispred grobnice položili i: ispred obitelji žrtava, Ivan Kuret; ispred RH izaslanik predsjednice RH i državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop te izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Anđelko Stričak; u ime predsjednika Vlade RH i Ministarstva branitelja, ministar branitelja Tomo Medved i njegov pomoćnik Stjepan Sučić; u ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, pukovnik Roman Kelnerić i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić te predstavnici udruga proizašlih iz 2. svjetskog rata te Domovinskog rata.

pokop_ubijenih_u_sumi_belas_91.jpg

Označeno u