U Vinici obilježena obljetnica ustroja 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi“

VV | 17.5.2022. u 10:25h | Objavljeno u Našim krajem

Ispred spomen ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a položeni su vijenci i upaljene su svijeće. Navedenu postrojbu, preustrojem Oružanih snaga nastavila je 7. gardijska brigada „Pume“.

Vijence su položili i odali počast braniteljima izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Marijan Kretić, izaslanik ministra obrane Perica Turalija, Varaždinski župan Anđelko Stričak koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, izaslanstvo Grada Varaždina, načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec,prof., izaslanstvo Policijske uprave Varaždinske te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Osim kod spomen ploče, vijenci su položeni kod spomenika Mladenu Kasunu koji je poginuli pripadnik „Roda“ te kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske. Svečanost se nastavila u dvorani Općine Vinica. General Josip Lucić ispričao je povijest stvaranja 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi“ te napomenuo kako je ta bojna bila ono što je tadašnji predsjednik države i htio; ujedinjeni mladi iz cijele Hrvatske i okolice te da je ideja bila zasnovana na zajedništvu.

Objasnio je brzo oslobođenje ovih prostora te napomenuo da su ovi prostori od prvog dana obrane uputili branitelje i policajce u Vukovar. 5. bojna je iako trpeći velike gubitke i ranjavanja, sve zadatke odrađivala krajnje profesionalno i časno. Načelnik dr.sc Branimir Štimec,prof. istaknuo je da je bitno da se nikada ne zaboravi ono što je bilo i da se ta povijest prenosi na nove naraštaje.

1.JPG