U Varaždinskim Toplicama održana besplatna edukacija - kako kvalitetno upravljati novcem?

VV | 23.3.2023. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i edukacijske platforme ValoreSchool građani su u srijedu naučili kako kvalitetno upravljati svojim financijama. Riječ je o prvoj od ukupno četiri besplatne edukacije koje organizira Grad u suradnji s edukacijskom platformom ValoreSchool s ciljem odgovora na intenzivne promjene koje se događaju u svijetu.

Podaci pokazuju da čak 77 posto stanovništva Europske unije nema dovoljno znanja i vještina za kvalitetno upravljanje svojim poslovnim izborima, kao ni financijama, a dodatan problem, u jeku sveopćih poskupljenja, predstavlja i činjenica da u posljednjih 25 godina građani troše 1,8 do 2,7 puta više nego što zarade.

- Više trošimo nego što štedimo jer živimo u potrošačkom društvu, to je glavni imperativ kapitalističkog društvenog uređenja – potrošnja je osnova stvari i pokretač gospodarstva. Neko nepisano pravilo je da na jedan potrošeni euro moramo zaraditi 4 eura, a mi radimo obratno – objasnila je Sanela Dropulić, direktorica edukacijske platforme ValoreSchool.

Upozorila je i da ne kupujemo zato što nam je nešto potrebno, već zato da bismo popunili emocionalnu prazninu.

Iris Addaline, konzultantica za ulaganja u plemenite metale koja je na ovoj besplatnoj edukaciji sa zainteresiranim građanima podijelila svoje znanje i iskustvo poručila je kako je potrebno ulagati upravo u znanje jer je to najbolja investicija.

- Građani danas više troše jer prije nauče kako trošiti nego kako zaraditi. Definitivno bi bilo dobro da se djeca od najranijih nogu, već u vrtiću educiraju o vrijednosti stvari i da shvate da sve što njihovi roditelji kupuju nije besplatno nego da za to treba zaraditi. Također, cilj ove edukacije je da građani, uz kvalitetno upravljanje svojim novcem, nauče i kako ga pametno investirati jer kada novac stoji u banci gubi na vrijednosti – poručila je Addaline.

Budući da je gradonačelnica Dragica Ratković prepoznala važnost ove teme, kako u jeku sveopćih poskupljenja, tako i u vremenu ulaska Hrvatske u eurozonu, Grad i ValoreSchool na to su odgovorili zajedničkim projektom u obrazovnom sektoru kako bi se svi zainteresirani građani upoznali s kvalitetnim upravljanjem svojim financijama te podigli svoju financijsku pismenost na višu razinu.

-U Varaždinskim Toplicama odmah smo naišli na podršku gradonačelnice oko organizacije ovih besplatnih edukacija, a cilj je proširiti ih na cijelu Hrvatsku, ali i jugoistočnu Europu. Varaždinske Toplice definitivno su primjer kako dalje – naglasila je Dropulić.

Gradonačelnica Ratković istaknula je kako Grad Varaždinske Toplice uvijek podržava sve dobre projekte, pa tako i ovaj.

- Cilj nam je da građani nauče više o ovoj važnoj temi za svakodnevni život kako bi se uspješnije, bolje i kvalitetnije nosili s raznim životnim situacijama. Ovo je prva od ukupno četiri edukacije koje će se održati u Varaždinskim Toplicama i drago mi je da je edukacijska platforma ValoreSchool prepoznala upravo naš Grad kao mjesto od kojeg ovaj vrijedan projekt kreće – rekla je Ratković.

Spomenimo i da će nakon prve edukacije pod nazivom „Zašto više trošimo nego što štedimo” koja je održana u srijedu, Varaždinske Toplice biti domaćin njih još tri. Tako će se 25. travnja održati edukacija na kojoj će građani doznati kako ostvariti svoje financijske ciljeve, a 24. svibnja na redu je edukacija na temu „Naša imovina na raskrižju”. Posljednja edukacija održat će se u rujnu i to na temu bilanca i financija na jednostavan način.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci