U Varaždinske Toplice stigla prva ELEN punionica, Ratković: Iza nas su rezultati

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.5.2021. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinske Toplice stigla je nova investicija. Riječ je o prvoj ELEN punionici koju je Hrvatska elektroprivreda u četvrtak pustila u trajni rad, a smještena je na gornjem parkiralištu Minerve. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, direktor Elektre Varaždin Zdenko Đula i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić.

ELEN punionica u Varaždinskim Toplicama omogućuje punjenje jednog vozila, a vrijeme punjenja ovisi o stanju baterije i vrsti pretvarača u samom vozilu. Korištenje svih ELEN punionica je još uvijek besplatno, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja tijekom ove godine.

Prilikom otvorenja ELEN punionice gradonačelnica Dragica Ratković rekla je kako je ponosna što Varaždinske Toplice brinu o okolišu i misle zeleno.

- Nova investicija u Varaždinskim Toplicama koje su grad turizma. Ovom prilikom moram zahvaliti ravnatelju Specijalne bolnice jer se nalazimo na njihovom zemljištu, a ovo je dokaz jedne dobre, kontinuirane suradnje između Grada i naše Specijalne bolnice. Ja se nadam da će tako i ostati u budućnosti jer se vidi da smo dobar tim i iza nas su rezultati – rekla je Ratković i zahvalila i Elektri Varaždin koja, kako kaže, odgovara na sve njihove zahtjeve i investicije koje su rađene na području grada.

- Mislim da je kraj jednog i početak drugog mandata pravo vrijeme za javne zahvale – zaključila je Ratković.

Zdenko Đula, direktor Elektre Varaždin naglasio je kako su Varaždinske Toplice napokon dobile punionicu električnih automobila i time se pridružile svim ostalim gradovima u Varaždinskoj županiji.

- Dugi niz godina imamo dobru suradnju s Gradom i pratimo problematiku terena te se redovito uključujemo u rekonstrukciju niskonaponskih mreža i izgradnju novih postrojenja. U narednom razdoblju očekuje nas veliki projekt rekonstrukcije našeg 35-kilovoltnog dalekovoda koji ide iz glavne trafostanice u Varaždinskim Toplicama prema Novom Marofu – rekao je Đula i dodao kako je riječ o velikom projektu u vrijednosti od oko 1,8 milijuna kuna.

- Područje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za nas je također jedno veliko gradilište. Ovdje smo u proteklih godinu dana investirali malo više od milijun kuna u rekonstrukciju i u izgradnju nove trafostanice – zaključio je Đula.

Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice naglasio je važnost ovakvih programa koji doprinose razvoju zelene energije i digitalizacije.

-Tako nešto nam je trebalo u Varaždinskim Toplicama, gradu u kojem zdravstveni turizam igra značajnu ulogu, pri čemu ne treba naglašavati da je ova bolnica nositelj rehabilitacijske medicine u Hrvatskoj – rekao je Kovačić.

- Ja ću iskoristiti priliku da se zahvalim Gradu i gradonačelnici, kao i gospodinu Đuli i Elektri Varaždin na dobroj suradnji. U proteklih godinu, godinu i pola dana, mi smo ovdje proveli jedan investicijski ciklus kroz energetsku obnovu i pritom intenzivno surađivali s Gradom i Elektrom. Također, na naša dva ključna objekta, na Termi i Minervi, instalirane su dvije fotonaponske elektrane vrlo velike snage – kazao je Kovačić napomenuvši kako je bilo potrebno puno sinergije da bi cijeli projekt bio završen.

- Ti su projekti iza nas, a pred nama je veliki projekt gradnje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe sa povredama i bolestima kralježničke moždine. Upravo izlazimo iz temelja i nadam se da ćemo, ako vrijeme bude dobro, za tri mjeseca već biti na trećoj etaži i negdje u ovo doba iduće godine je planirano da taj objekt bude završen i pušten u funkciju. Bit će to zasigurno jedna nova kvaliteta u ponudi same bolnice jer je riječ o ljudima koji se nemaju gdje drugdje liječiti u Hrvatskoj nego kod nas. Oni su se i do sada liječili kod nas zadnjih 30-tak godina, ali u sasvim neadekvatnim uvjetima, tako da je to značajna investicija i kvaliteta, ne samo bolnice i grada, nego cijelog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, a nadam se i šire – naglasio je Kovačić.

- Moram svakako zahvaliti i Ministarstvu zdravstva koje nas je proteklo vrijeme financijski pratilo, Vladi i premijeru koji nas je u dva navrata posjetio i obećao sufinanciranje do potpunog zatvaranja financijske konstrukcije. Projekt je vrijedan 112,5 milijuna, od čega je u strukturi sama bolnica kroz pripremu projektne dokumentacije, kroz čitav niz aktivnosti koje su se morali provesti, potrošila ili će potrošiti oko 5, 5 milijuna kuna, a ostatak od 83 milijuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija - kazao je ravnatelj bolnice.

- To smo potpisali još krajem 2017. odnosno 2018. godine, u mandatu ministra Kujundžića i kasnije ovaj ostatak ,uz puno lobiranja, puno razgovora i pregovora, obzirom na tešku financijsku situaciju proračuna, a pogotovo u zdravstvu, gdje smo prije dva mjeseca odlukom vlade dobili i ostatak novca kroz proračun Ministarstva zdravstva, dio u 2021., a dio u 2022. godini. Što se predviđenih troškova gradnje i opremanja tiče, projekt je kompletno financiran kroz državna sredstva i nešto kroz sredstva same bolnice – zaključio je Kovačić zahvalivši svim dionicima tog procesa.

Označeno u
Galerija slika