U varaždinske kvartove u proljeće stižu podzemni spremnici za otpad: "Bit će više mjesta i za parkiranje" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U varaždinske kvartove u proljeće stižu podzemni spremnici za otpad: "Bit će više mjesta i za parkiranje"

IHR/Varaždinske vijesti | 23.1.2021. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

U proljeće bi se u stambenim kvartovima diljem Varaždina trebali početi postavljati podzemni kontejneri, odnosno spremnici za otpad, najavio je to u emisiji VTV-a Varaždin info varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Do 1. travnja natječaj će biti gotov i onda bi trebalo početi njihovo postavljanje na, u ovom trenutku, 17, 18 lokacija, ovisi kako će proći natječaj tako da će stanari Đureka, POS-a, Banfice i Trakošćanske dobiti nove kontejnere - najavio je varaždinski gradonačelnik.

Prema gradonačelnikovim riječima, prednost podzemnih kontejnera u koje će građani odlagati otpad je u tome što više nitko neće moći dovoziti otpad, pa ubacivati u kante za smeće, a smatra da će se postavljanje podzemnih kontejnera odraziti i na već broj parkirališnih mjesta, kojih nedostaje uz zgrade.

- Razgovarali smo s građanima višestambenih zgrada u Trakošćanskoj ulici, Zagrebačkoj ulici, POS-u, Đureku te Banfici koji kažu, gledajte, sad kad bi se maknuli svi ti kontejneri s parkirališta, mi bismo imali još više parkirališnih mjesta. Mi u ovom trenutku gubimo oko 25 do 30 parkirnih mjesta u Gradu Varaždinu zbog kontejnera. Dakle, taj projekt podzemnih kontejnera je jedan odličan projekt koji ne znači samo puno bolje stanje u prostoru što se tiče parkirališta i zelenih površina, nego znači puno veću urednost. Nama dosta tu Romi rade probleme s urednošću, oni jednostavno samo razbacaju stvari i samo ih ostave oko kontejnera. S podzemnim kontejnerima neće biti takvih problema: uredit ćemo stanje u prostoru, oni će zauzimati puno manje mjesta, a s vremenom će biti i manji računi za stanare. Zašto? Zato što su zapremnine tih kontejnera puno veće, tako da Čistoća onda neće morati ići 135 puta godišnje, nego će možda voziti 100 puta godišnje, pa će naravno i cijena nešto pasti - najavio je varaždinski gradonačelnik.

Međutim, najavio je kako će građani malo morati promijeniti navike što se tiče odlaganja otpada.

- Kada se ide na podzemne kontejnere onda je važno znati da neće baš svi imati spremnike ispred svog ulaza. Oni će biti za nekoliko zgrada zajednički. Mi ćemo ih nastojati tako postaviti da svim zgradama to bude dostupno ili da bude jednako udaljeno od ulaza - rekao je Čehok.