U Svibovcu i V. Toplicama obilježili Oluju, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Foto: Varaždinske Toplice

U Svibovcu i V. Toplicama obilježili Oluju, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

VV | 6.8.2020. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Cjelodnevnim svečanim programom u Varaždinskim Toplicama u srijedu je obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Nakon svete mise za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi sveta Tri kralja u Svibovcu, kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred Osnovne škole Svibovec položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz zajedničku molitvu koju je predvodio župnik Juraj Kopjar. S roditeljima poginulih branitelja i članovima braniteljskih udruga bili su i brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec, zamjenik gradonačelnice Ivica Čičak te načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Na dane Oluje podsjetio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranka Varaždinske Toplice Slavko Čečura.

– U 84 sata operacije Oluja oslobođen je teritorij više od osam puta veći od naše županije. Imali smo 200.000 vojnika angažiranih u akciji. Dužina bojišnice je bila oko 630 kilometara, slikovito odavde do Dubrovnika vojnik do vojnika na razmaku manjem od 5 metara. Osvojeno je 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto našeg teritorija. Imali smo više od 200 poginulih i umrlih branitelja od posljedica ranjavanja – kazao je Čečura.

Svečanost je nastavljena u Varaždinskim Toplicama gdje su branitelji i građani u svečanoj povorci sa zastavama i uz pratnju Limene glazbe Sv. Martin iz Brezničkog Huma ulicama grada krenuli na svetu misu u župnoj crkvi svetog Martina. Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu „Bijela golubica“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu je predvodio toplički župnik Stjepan Mostečak.

O vojno-redarstvenoj operaciji Oluja govorio je brigadni general Željko Dvekar istaknuvši sudjelovanje branitelja ovog kraja i u drugim operacijama u Domovinskom ratu.

– Bez obzira na sve poslijeratne politike, jedna stvar mora biti jasna – hrvatske države, slobodne i nezavisne, ne bi bilo bez napora koji su hrvatski branitelji napravili su svim operacijama. Ne bi je bilo da nisu naši suborci, naši prijatelji, ostavili svoje živote na oltaru Domovine – rekao je Dvekar i podsjetio da je su Topličanci sudjelovali u Oluji u gardijskim i pričuvnim postrojbama te u specijalnoj policiji.

U izaslanstvu Grada Varaždinskih Toplica bio je zamjenik gradonačelnice Ivica Čičak koji je istaknuo da se unatoč lošem vremenu slavi veličanstven dan.

– S posebnim pijetetom zahvaljujemo poginulim sugrađanima i odajemo počast svim poginulim braniteljima. Zahvaljujemo i roditeljima koji su odgojili djecu da vole svoju zemlju i da se bore za nju. Zahvala ide svim braniteljima zbog kojih danas živimo u miru i slobodi i izgrađujemo svoju domovinu. Prije 25 godina pokazali smo oružanom borbom, a danas poštenjem, znanjem i radom pokazujemo svoje domoljublje – naglasio je zamjenik gradonačelnica.

Čestitku je sugrađankama i sugrađanima uputila i gradonačelnica Dragica Ratković.

„Obilježavanje velike obljetnice prigoda je da iskažemo svoju počast i zahvalnost obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine“, istaknula je Ratković u čestitci.

Svečano obilježavanje 25. obljetnice Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Varaždinskim je Toplicama završeno druženjem u Lovačkom domu u Pišćanovcu gdje su prikazani video zapisi iz Domovinskog rata.