U subotu Čiselsko proščenje v Remetincu uz kulturne i zabavne sadržaje

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.10.2019. u 14:39h | Objavljeno u Našim krajem

Čiselsko proščenje v Remetincu tradicionalna je vjerska manifestacija koja se održava prvi vikend u mjesecu listopadu te osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, uključuje i kulturne i zabavne sadržaje.

Vjerski dio manifestacije započinje trodnevnicom u četvrtak, 3. listopada, kada misu u 18.00 sati predvodi prečasni Stjepan Makac, župnik iz Ljubeščice sa župnim zborom. U petak, 4. listopada, misno slavlje nastavlja se svetom misom u 18.00 sati koju predvodi prečasni dekan Stjepan Mostečak iz Varaždinskih Toplica također uz pratnju zbora.

Subota, 5. listopada, tradicionalno je rezervirana za misu koju će svojom prisutnošću uveličati KUD Remetinec sa svojim gostima – sudionicima smotre folklora u sklopu Čiselskog proščenja. Misa započinje u 16.30 sati nakon mimohoda kulturno-umjetničkih društava, a predvodi ju velečasni Andrija Kopjar koji je nedavno svoju mladu misu proslavio baš u Remetincu, a trenutno je kapelan u Lepoglavi. U 18.00 sati započet će i smotra folklora u šatoru pored društvenog doma u kojoj će uz domaćine KUD Remetinec, nastupiti KUD „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog, KUD „Ljuba voda“ iz Ljubeščice, KUD „Voća“ iz Voće, KUD „Marof“ iz Novog Marofa i kao posebni gosti nastupit će Viteško udruženje „ Kumpanija Čara“ s otoka Korčule. Remetinec i Korčula već dugi niz godina njeguju prijateljstvo te razmjenjuju posjete pa je i ovo prilika za ugodni susret. Nakon smotre nastavlja se zabavni dio programa uz Matu Bulića koji će nastupiti oko 21.00 sat.

Centralni dio manifestacije je svakako nedjelja, 6. listopada, kada jutarnja misa započinje u 8.00 sati, a predvodi ju domaćin, velečasni Josip Pavlek koji će nakon mise u 9.00 sati u šatoru blagosloviti i otvoriti Remečki sejem. Predstavit će se tridesetak izlagača koji se već dugi niz godina rado odazivaju na poziv KUD-a Remetinec. U 11.00 sati započinje svečana sveta misa koju predvodi preč. kanonik, lektor, voditelj ureda za obitelj Josip Koprek.

KUD Remetinec za nedjelju je organizirao i Dječju smotru folklora koja započinje u 16.00 sati, a nastupaju KUD „Remetinec“ iz Remetinca, KUD „Martijanec“ iz Martijanca, KUD „Ježek“ iz Beretinca, KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica, DFD „Sončece“ iz Varaždina, KUD „Braće Radić“ iz Visokog te djeca iz igraonice Opće knjižnice „Sidonija Rubido Erdödy“ iz Gornje Rijeke. Kako bi nedjelja završila u veselom tonu, za zabavu su dalje zaduženi „Prvi srakarski tamburaši“, dok KUD Remetinec tradicionalno priprema i bogatu tombolu.

Uskoro se bliži i veliki, 20. rođendan KUD-a Remetinec te će tako bivši i sadašnji članovi izložiti dio materijala koji su vrijedno skupljali svih ovih godina. Dio materijala nabavljen je iz zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof. Izložba će se moći razgledati u društvenom domu za vrijeme trajanja manifestacije.

Uz Župu Remetinec kao nosioca vjerskog programa, ovu manifestaciju „nosi“ već dugi niz godina KUD Remetinec koji se svojski trudi svojim sumještanima i njihovom gostima ponuditi zaokruženo događanje u kulturnom i zabavnom dijelu, a uz potporu Grada Novog Marofa i Turističke zajednice Grada Novog Marofa.