U Sračincu obilježeno 20 godina djelovanja ILCO društva Varaždin

| 15.10.2020. u 18:54h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Povodom 20. obljetnice djelovanja Invalidskog ILCO društva Varaždin, u Sračincu je održan skup ovog društva, na kojem je Općini Sračinec uručena Zahvalnica za nesebičnu pomoć u ostvarivanju plemenitih ciljeva.

U ime udruge Zahvalnicu je načelniku Općine Sračinec Božidaru Novoselcu uručio predsjednik udruge Milorad Vasilić.

Invalidsko ILCO društvo Varaždin bavi se edukacijom, prevencijom i pomoći osobama oboljelim od raka debelog crijeva i mjehura, kojima je izvedena stoma. Udruga se bavi pomoći operiranim osobama u savladavanju problema koji im se nameću nakon operacije, organizira stručna predavanja i posjećuje starije i bolesne osobe. Od svog osnutka, udrugu je 17 godina vodio Ivan Kovačić, rodom iz Sračinca.

- Drago mi je da smo bili domaćini ovog skupa, zajedno s našim prijateljima iz Općine Petrijanec i Grada Lepoglave. Više je gradova i općina sufinanciralo i izdavanje knjige povodom 20 godina djelovanja ove udruge. Moram istaknuti aktivnosti Općine Sračinec u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Mi već godinama financiramo preglede za rano otkrivanje raka dojke za žene te raka prostate kod muškaraca. Po tome smo jedinstvena općina u Hrvatskoj, a takvim smo djelovanjem već spasili nekoliko života. Hvala udruzi ILCO na humanitarnom radu koji obavljaju i na ovoj uručenoj zahvalnici - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Od raka debelog crijeva godišnje u Hrvatskoj oboli od 2000 do 2800 ljudi, u gotovo jednakom omjeru muškarci i žene, a smrtnost je nažalost oko 50%. Zapanjujući podatak je to da se u ovom broju oboljelih nalaze i djeca, njih oko 180 svake godine. Rano otkrivanje ovih oboljenja važno je jer se nakon njega može gotovo normalno živjeti do kasne životne dobi.

Na skupu su bili i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Invalidsko ILCO društvo Varaždin danas broji oko 90 članova i tridesetak aktivnih volontera.