Sudionici i partneri na projektu ispred obnovljene viničke tradicijske kuće Foto: Općina Vinica

U sklopu EU projekta DETOX obnovljena stara domaćinstva, organizirane radionice...

Varaždinske vijesti | 26.10.2018. u 10:14h | Objavljeno u Našim krajem

U viničkoj tradicijskoj kući u četvrtak je održana završna konferencija projekta DETOX SL HR 98 „Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine”. Projekt je to koji se u sklopu programa pogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020 posljednjih 25 mjeseci provodio na području općina Vinica i Donja Voća te na područjima partnerskih slovenskih općina Lenart, Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

DSC_0946.JPG

U projektu su sudjelovali i Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku iz Maribora i Gradski muzej Varaždin te Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije kao pridruženi partneri. Projekt se financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta bila je 908.448,50 eura, od čega se na područje Općine Vinica odnosilo 128.810,38 eura.

Cilj ovog vrijednog projekta bio je aktivno očuvati kulturnu i etno baštinu našeg ruralnog područja te je uključiti u prekogranični turistički proizvod. Stoga se tijekom trajanja projekta provodilo niz aktivnosti koje su doprinosile očuvanju i promociji kulturne i etno baštine. Općina Vinica je u sklopu projekta obnovila staru kuću građenu od viničkog kamena vinicita i namjestila je opremom rađenom po uzoru na nekadašnji. Restauriran je pil sv. Ivana Nepomuka te izrađena replika „Prangera“. Usto, u Vinici je održan etnofolk festival koji je okupio sedam kulturno-umjetničkih društava s područja projekta te je organizirano osam radionica. Drugim riječima, aktivnosti održane u Vinici okupile su više od 600 posjetitelja.

DSC_0957.JPG

Partnerske općine također su obnovile stara domaćinstva te provodile niz radionica, sajmova, predstava i kino predstava na otvorenom, a na svim tim događajima sudjelovali su i predstavnici udruga iz svih partnerskih općina pa tako i iz Općine Vinica.

Nakon pozdravnih govora, u nastavku konferencije predstavnici projektnih partnera predstavili su rezultate i dostignute ciljne skupine projekta na svom području.

74c9d414e4b7af679bbbd222c44b51e5_L.jpg

DSC_0942.JPG