U Radešiću, u Općini Breznički Hum, blagoslovljena novoizgrađena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

VV | 3.7.2022. u 09:30h | Objavljeno u Našim krajem

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi nazočili blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece – kako je nazvana ova kapelica. Riječ je o objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

- Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca, tako da smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije rata to je zemljište bilo zapušteno, a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine rodila se ideja da se zapušteno groblje očisti te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga
blagoslovljenog trenutka – kazao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, u misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec nazočili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije i članovi orkestra Limene glazbe Sveti Martin.