U Područnoj školi Nova Ves održano edukativno predavanje o sigurnosti djece u prometu

| 27.6.2020. u 10:57h | Objavljeno u Našim krajem

U Područnoj školi u Novoj Vesi Petrijanečkoj održano je edukativno predavanje za djecu o sigurnom i odgovornom ponašanju u prometu. Inicijativu za održavanje takvih aktivnosti pokrenuli su članovi udruge Nova Ves u srcu kako bi skrenuli pažnju djece, roditelja, ali i drugih sudionika u prometu o važnosti poštivanja prometnih pravila i propisa zbog sigurnosti svih sudionika u prometu.

Predavanje je održala službenica za prevenciju u prometu Policijske uprave Varaždinske Petra Bosilj. Na predavanju su sudjelovali učenici drugih u trećih razreda osnovne škole. Predavanju su nazočili i ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak sa učiteljicom Sanjom Rojc, predsjednica mjesnog Odbora Nove Vesi Petrijanečke Ivanka Divjak te stručna suradnica udruge Danijela Mikulek i predsjednik udruge Roman Strelec.

Cilj ove aktivnosti bio je informirati djecu o pravilnom kretanju i ponašanju u prometu. Sigurnost djece u prometu izrazito je važna jer su djeca najranjivija skupina sudionika u prometu. Djeca u prometu najčešće sudjeluju kao pješaci i biciklisti, a na kraju i kao putnici u vozilu. Dolaskom toplijeg vremena, najčešće dolaskom proljeća i ljeta, povećava se broj biciklista i pješaka.

Na predavanju je djeci pokazano koja su pravilna ponašanja u prometu i zašto postoje takva pravila. Na kraju predavanja djeci je prikazan video koji jasno pokazuje pravilne i nepravilne postupke u prometu te potencijalne opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja.

Dionica ceste koja prolazi kroz Novu Ves izrazito je frekventna te je promet pojačan u jutarnjem i popodnevnom terminu pa se htjela skrenuti pažnja vozačima koji prolaze kroz naselje na poštivanje ograničenja brzine te poštivanje svjetlosne signalizacije.

Kako u Novoj Vesi postoji obilježen pješački prijelaz sa semaforom i to baš ispred škole, djeca već vrlo dobro znaju kako se trebaju ponašati prilikom prelaska preko ceste. Pripadnica prometne policije je zajedno s djecom prošla preko obilježenog pješačkog prijelaza.

U prisustvu pripadnice prometne policije i djece, njih 14, dogodilo se nepoštivanje svjetlosne signalizacije od strane vozača motornog vozila, koji je prošao preko crvenog svjetla baš kad su se djeca spremala preći cestu. To je svakako bio jedan dobar podsjetnik djeci da uvijek dva puta provjere kad prelaze cestu. Kako su takve situacije u prometu, nažalost, česte, poduzet će se i daljnje aktivnosti kako bi se osigurala sigurnost najranjivijih sudionika u prometu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci