U općini Cestica proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

VV | 8.8.2022. u 09:09h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi udruge „Konj moj prijatelj“ i ove su godine, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja tradicionalno organizirali konjički mimohod i posjet spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu, a sam mimohod ujutro, 5. kolovoza 2022., krenuo iz Zelendvora gdje je 30. kolovoza 1991. postrojena 104. brigada Zbora narodne garde Hrvatske vojske.  

Nakon Zelendvora konjički mimohod nastavljen je prema općini Sračinec, a potom i prema općini Cestica gdje je s početkom u 14 sati u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu . Tu su u spomen na Janka Kukeca (26. 05. 1969. – 02. 10. 1991.) poginulog u obrani Republike Hrvatske na zapadnoslavonskom ratištu, mještani Gornjeg Vratna uz podršku Općine Cestica  2004. godine podignuli spomenik. 

Na početku susreta, u ime Općine Cestica vijenac je položilo izaslanstvo općine Cestica na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom. U ime udruge Konj moj prijatelj i članova obitelji stradalih vijenac su položili i svijeće zapalili, Zdenko Marenčić, predsjednik Udruge, te članovi Vladimir Kolarić i Mirko Kraberger, a pridružio im se i brat pokojnog Janka, Jura Kukec. 

Proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2022. godine u općini Cestica, uz mnogobrojne žitelje Gornjeg Vratna i župljane župe Križovljan, bilo je prisutno i izaslanstvo Općine Cestice. Uz čelnike Općine Cestica bile su prisutne i općinske vijećnice Ana Kutnjak i Tanja Veršić te vijećnici Josip Cestar, Matija Dregarić, Denis Kotolenko i Darijan Vinter, a uz mještane Gornjeg Vratna i  više od 20 članova Udruge Konj moj prijatelj. 

U ime pokrovitelja proslave nazočnima se obratio načelnik Mirko Korotaj, koji je rekao: - Okupili smo se danas kako bi odali počast poginulim hrvatskim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu te obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a potom je istaknuo. U obranu Republike Hrvatske krenuli su i brojni mladi s područja općine Cestica, na žalost neki se iz rata nisu vratili. Iz općine Cestica, u obrani Republike Hrvatske, stradali su Janko Kukec iz Gornjeg Vratna, Mirko Lazar iz župe Natkrižovljan, Damir Bednjanić iz Babinca, a Marijan Vučak iz Babinca kući se nije vratio iz obrane Vukovara 1991. godine. Načelnik Mirko Korotaj potom je zahvalio Udruzi Konj moj prijatelj što vodi brigu da se poginuli hrvatski  branitelji stradali u obrani Republike Hrvatske ne zaborave, a u završnom dijelu praznik je svim okupljenima čestitao riječima „Neka nam živi Republika Hrvatska“, što su prisutni popratili pljeskom. 

U završnom dijelu obilježavanja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja molitvu za Domovinu i poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je vlč. Zorislav Šafran. U završnom dijelu obilježavanja Zbor župe Križovljan, koji je ovaj puta s devedeset i nešto godina predvodila Terezija Talan, otpjevao je pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, a potom su svi prisutni otpjevali i himnu Republike Hrvatske Lijepa naša domovino. 

U konjičkom mimohodu, u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kojim se ujedno i obilježila i 27. obljetnica vojnoredarstvene akcije Oluja, sudjelovalo je ove godine 25 članova Udruge Konj moj prijatelj, a cijelu trasu prošlo je i 14 grla konja. Nakon obilježavanja  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u općini Cestica, u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu, konjanici su put nastavili prema općini Vinica i Maruševec.

1-P2290881.jpg