U Novom Marofu povećana količina sakupljenog reciklabilnog, bio i glomaznog otpada

MGA/VV | 20.4.2020. u 09:55h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na području Grada Novog Marofa u 2019. godini prikupljeno je ukupno 1328 tona otpada ili 100 kilograma po stanovniku, istaknuto je u izvješću o radu trgovačkog društva Novokom kao davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, koje je bilo na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u petak u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“. U 2019. godini, u odnosu na prethodnu, došlo je do povećanja količine miješanog otpada za 12,4 posto, ali i do velikog povećanja količina sakupljenog reciklabilnog otpada – za 47,4 posto, bio otpada – za 85,7 posto, te glomaznog otpada – za 57,4
posto.

– Do ovog velikog povećanja došlo je jer se kućanstva educiraju, kroz promotivne letke i obavijesti, kako bi se iz miješanog komunalnog otpada odvojilo što više onog koji se može reciklirati i obraditi, te zbog same mogućnosti razvrstavanja sortiranog otpada koji se zbrinjava jednom mjesečno – istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je podsjetio i da je odvojeno prikupljanje otpada počelo još 2010. godine te da je predviđena nabava 3290 spremnika za papir, staklo, plastiku i biootpad preko Fonda za zaštitu okoliša. 

Gradski su vijećnici prihvatili i izvješće o izvršenju dijela Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu, koji se odnosi na građevine za gospodarenje komunalnim otpadom. Za projekt „Održivo gospodarimo otpadom u Novom Marofu i Ljubešćici“ utrošeno je 383 tisuća kuna europskih sredstava, za
sanaciju divljih odlagališta 49.875 kuna iz gradskog proračuna, a za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret 9.975 kuna europskog novca.

Gradski su vijećnici odobrili kreditno zaduženje Novokoma kod Zagrebačke banke za 5 milijuna kuna. Namjena sredstava komunalnom trgovačkom društvu u 100 %-tnom vlasništvu Grada Novog Marofa je izgradnja poslovnog objekta. Rok otplate kredita je 13 godina, uz godišnju kamatu od 1,5 posto.

Gradsko vijeće potvrdilo je otkup zemljišta u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora. Riječ je o zemljištu za nastavak spojne ceste ukupne površine 4.500 četvornih metara, vrijednosti 515.000 kuna. Na dnevnom redu je bilo i izvješće o izvršenju Plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu u kojem se ističe da nije bilo nepogoda zbog kojih bi bila proglašena elementarna nepogoda na području Grada Novog Marofa.

Kako su uredi državne uprave došli pod nadležnost županija provedeno je i usklađivanje Statuta Grada Novog Marofa u tom smislu, kao i tehničko i terminološko usklađivanje Poslovnika s važećim zakonskim odredbama.