U nedjelju koncert Hrvatskog komornog orkestra u crkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu Foto: Općina Petrijanec

U nedjelju koncert Hrvatskog komornog orkestra u crkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu

Varaždinske vijesti | 3.6.2023. u 18:01h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatski komorni orkestar će u nedjelju, 4. lipnja s početkom u 18:00 sati, pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića održati koncert u crkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu.

Program koncerta nesumnjivo će oduševiti sve istinske ljubitelje klasične glazbe, a čine ga sjajne skladbe eminentnih skladatelja: Luke Sorkočevića – Simfonija br. 3 u D-duru, Petra Iljiča Čajkovskog: Melodrama iz baleta Snjeguljica, Borisa Papandopula: Mali koncert za pikolo i gudače, Blagoje Bersa: Idila i Josipa Štolcera-Slavenskog: Suita za gudače.

Nedvojbeno je da Hrvatski komorni orkestar, bez obzira na promijenjene lokacije koncerata u ovoj sezoni, atraktivnim programom privlači zaljubljenike klasične glazbe te puni sve koncertne prostore.

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva.

Šefovi dirigenti orkestra bili su Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Dian Tchobanov i Miran Vaupotić. Neposredno pred početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, Hrvatski komorni orkestar gostovao je 1990. i 1991. godine u gradovima Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Dvoru na Uni, Pakracu, Gospiću, Lipiku izvodeći niz koncerata pod nazivom Koncerti mira i nade. Ovi nastupi u prepunim crkvama i pozornicama pučkih učilišta unosili su žiteljima gradova prije njihova ratnog egzodusa i stradanja radost i nadu da će Hrvatska prebroditi prijeteću ratnu zbilju koja se zlokobno nadvijala nad domovinom.

hko_03062023.jpg

U svojih 30 godina orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika – kako solista tako i dirigenata, praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio 6 nosača zvuka od kojih je posljednji objavila američka izdavačka kuća PARMA Recordings, te praizveo operu „Jelka“ jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja, Blagoja Berse.

Orkestrom su ravnali eminentni dirigenti: Nikolai Alexeev, Johannes Wildner, Enrico Dindo, Berislav Klobučar, Milan Horvat, Igor Gjadrov, Gleb Nikitin, Alan Buribajev, Uroš Lajovic, Daniel Bortolosy, Michał Dworzynski, Lawrence Rene, Nicholas Milton, Milan Turković, Rudolf Klepač, Tibor Boganyi, Nikša Bareza, Saša Britvić, Vjekoslav Šutej, Ivan Repušić i drugi.

Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi.

Dijana Bistrović osnovnu i srednju glazbenu školu završila je u Daruvaru. Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl – Zupan, gdje je i diplomirala 2017. godine.

Za vrijeme školovanja sudjelovala je na mnogim natjecanjima iz flaute i komorne glazbe i osvajala brojne nagrade. 2016. je osvojila drugu nagradu na natjecanju Papandopulo i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora (Bruno Bjelinski: Dona Cupidis). Dobitnica je nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda za nastup na tribini Darko Lukić 2020.

Dijana_Bistrovic_03062023.jpg

Od brojnih komornih sastava u kojima je djelovala važno je istaknuti ansambl Flautato koji je osvojio četiri prve državne nagrade HDGPP-a i Kvartet flauta Enigma koji je dobitnik dvije prve državne nagrade HDGPP-a. Kvartet je 2015. također osvojio i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Davorin Jenko te održao nekoliko samostalnih koncerata.

Za vrijeme studija redovito je sudjelovala u javnim projektima Muzičke akademije i započela suradnje s orkestrom Zagrebačke filharmonije, orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci te Hrvatskim komornim orkestrom, koje nastavlja i danas. Od 2014. članica je i Zagrebačkog ansambla flauta s kojim je ostvarila mnogo nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl je 2018. snimio i svoj prvi nosač zvuka pod imenom Carrousel.

Svoje sviranje usavršavala je kod uglednih pedagoga: Emmanuela Pahuda, Philippea Berlnolda, Renate Penezić, Mateja Zupana, Marka Zupana, Hansgeorga Schmeisera, Gaspara Hoyosa, Jana Ostryja i Andree Olive. Intenzivno se bavi sviranjem i istraživanjem repertoara i mogućnosti piccolo flaute te se također usavršavala kod najvećih piccolista današnjce kao što su Jean – Louis Beaumadier, Nicola Mazzanti, Gudrun Hinze, Nicole Esposito i Jocelyne Filion – Kelch. Od travnja 2019. zaposlena je na mjestu I. tutti flaute u Zagrebačkoj filharmoniji.

Miran Vaupotić dirigirao je uglednim orkestrima u SAD-u, Latinskoj Americi i Aziji, na Bliskom Istoku, te u Europi, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog orkestra Argentine, Budimpeštanskog simfonijskog orkestra, Malteške filharmonije, Bjeloruske filharmonije, Simfonijskog orkestra Slovačkog radija, Simfonijskog orkestra Sanrema, Praške filharmonije, Državnog orkestra Sankt Peterburga, Simfonijskog orkestra Kaira, Panonske filharmonije, Zagrebačke filharmonije i dr. nastupajući u eminentnim dvoranama kao što su njujorkški Carnegie Hall, Wiener Musikverein, Rudolfinum i Smetana Hall, pekinška koncertna dvorana Zabranjenog Grada, šangajski Oriental Art Center, moskovske dvorane Čajkovski i Međunarodni dom muzike, Opera u Kairu, Victoria Hall u Ženevi, te CBC Glenn Gould Studio u Torontu.

Miran_Vaupotic_03062023.jpg

Snažni zagovornik nove glazbe, praizveo je brojne skladbe, Koncert za klarinet Carlosa Franzettija, Koncert za gitaru Roberta Di Marina, Simfoniju br. 2 Primousa Fountaina (narudžba američkog producenta Quincy Jonesa), a nedavno i The Wild Symphony autora bestselera, skladatelja Dana Browa (Da Vincijev kod). Praizveo je i nekoliko opera, Sweet Dreams Waundella Saavedre, Rumpelstiltskin Johna Rosea u režiji Tylera Buncha (The Muppets) u Nacionalnom opernom američkom centru u New Yorku i Jelku hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Objavio je albume za Naxos, Classic Concert Records i Navona Records. 2015. godine osvojio je zlatnu medalju na Global Music Awards u Kaliforniji (SAD). Dobitnik je prve I posebne nagrade na 12. međunarodnom dirigentskom natjecanju Aram Hačaturjan u Erevanu u Armeniji. Od 2016. godine imenovani je šef-dirigent HKO, umjetnički je ravnatelj Piazzolla Music Award, projektni direktor američke diskografske kuće PARMA Recordings, te je novoimenovani šef-dirigent Južnočeške filharmonije.

HKO_-_Petrijanec_03062023.jpg