U Maruševcu svečano obilježena 124. obljetnica rođenja Gustava Krkleca

Općina Maruševec/vv | 22.6.2023. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Izrazito vruć dan koji je najavio početak ljeta nije bio prepreka mnoštvu stanovnika Maruševca i gostiju da se okupe i obilježe rođendan sumještana, književnika i pjesnika, Gustava Krkleca.

Pred spomen –pločom uobičajeno polaganje vijenca Ogranka matice hrvatske Varaždin. Okupljene je u ime organizatora i nositelja ove manifestacije već punih 25 godina, Udruge prijatelja Maruševca, pozdravila predsjednica Blanka Glavica - Ječmenica. Pozdravila je prečasnog oca biskupa u miru, Josipa Mrzljaka, uvijek rado viđenog počasnog građanina Općine Maruševec, kao i posebnu gošću, novu predsjednicu Društva hrvatskih književnika Hrvojku Mihanović Salopek. Goste je pozdravio i Ernest Fišer te zahvalio domaćinima, čuvarima spomen-ploče na dugogodišnjoj suradnji.

Pjesnikinja Ljubica Ribić govorila je pjesmu Gustava Krkleca „Kćeri“.

Kud „Klaruš“ izveo je dvije pjesme, Zašumile gore i Maruševec, a potom se svečanost preselila u prostorije Općine Maruševec.

Goste je pozdravio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, naglasivši vrijednost imena Gustava Krkleca ne samo za Maruševec, nego i daleko širim razmjerima, a isto tako i značaj Udruge na čelu s predsjednicom, koja četvrt stoljeća doprinosi razvoju kulture u ovoj Općini.

U nastavku programa tamburaški sastav KUD-a Klaruš odsvirao je dvije skladbe, Savski valovi i Djeca Pireja, a mladi recitatori Anja Peharda i David Kelemen recitirali su Krklečeva „Četiri grenadira“.

Uslijedio je nastup učenika šestih razreda Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec pod vodstvom prof.Ljerke Brezovec, s dvije scenske igre,“Drveni bicikl“ i „Dobro stablo“. Nastupili su: Tamara Peharda, Antonija Matijašec, Iva Šćuric, Melani Žlibar, Martin Hainž, Patrik Gregar, Leon Tekić, Dorian Zauder, Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić i Karlo Špoljar.

Premijerno je svoju skladbu inspiriranu Maruševcem, stalnom prisutnošću Gustava Krkleca i dvorskim slikarom Juricom Vargom, uz gitaru otpjevala kantautorica Mirjana Pospiš.

Svi izvođači programa nagrađivani su dugotrajnim pljeskom, što je posebno ohrabrilo i male slikare, učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji su tradicionalno stvarali slike na temu Krklečevih stihova, od čega su po tri rada po razredima nagrađivana.

Za prve razrede bili su to: Gabrijel Šipek, Fran Kokot i Anastazija Kovačević. U drugim razredima nagrade su primili: Elena Božić, Simona Slivar i Ena Lipovec, u trećima : Lea Kujavec, Nea Pecek i Laura Tekić te u četvrtima: Ida Fajfarić, Martina Štrok i Leonardo Špoljar.

Prisutnima se obratila i nova predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek, izrazivši veliko zadovoljstvo viđenim, načinom na koji se obilježava ime velikog književnika Krkleca. Govorila je o njegovom opsežnom i raznovrsnom književnom radu, njegovom značaju u književnosti. Najavila je nove aktivnosti u djelovanju Ogranka DHK Varaždin te poželjela puno uspjeha u novim manifestacijama kao i daljnjem razvoju kulturnog života Maruševca.