Direktor Varkoma Željko Bunić (lijevo) i načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić na današnjoj prezentaciji projekta Foto: Dražen Novosel

U Ljubešćici počeo projekt od 6,7 milijuna kuna, koji će omogućiti 547 novih priključaka na vodovod

| 28.4.2020. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Prezentacijom na Ljubeškom trgu, u nazočnosti načelnika Općine Ljubešćica Nenada Horvatića i direktora Varkoma Željka Bunića, danas je označen početak projekta Izgradnja distributivne vodovodne mreže naselja Ljubešćica, Rakovec i Kalnička Kapela“, ukupne vrijednosti 6.748.250,00 kuna. Sredstva će se financirati u sto postotnom iznosu kroz bespovratna sredstva iz fondova EU unutar mjere 7„Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima iz programa rurilnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014- 2020.

Očekivani rezultati projekta, koji ima rok provedbe od 24 mjeseca, odnose se na izgrađenu distributivnu vodovodnu mrežu koja se sastoji od 29 vodovoda ukupne površine od 9.111 metara u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička, a čime će se osigurati odgovarajuća količina vode i adekvatni pogonski tlakovi za sve potrošače smještene na predmetnom području, te osigurana dobava vode iz vodoopskrbnog sustava Regionalnog vodovoda Varaždin.

Glavna ciljna skupina projekta su stanovnici naselja Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička koji će se spojiti na novoizgrađenu mrežu te kojima bi se osigurala odgovarajuće količina vode. Krajnji korisnici izgradnje ovog projekta su svi postojeći i budući korisnici smješteni u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička kojim će biti omogućeno da si na jednostavan i kvalitetan način osiguraju pitku vodu te kojima će se kroz navedeno ulaganje podići životni standard, ujedno će se i smanjiti is vremenom nestati potreba za postojanjem bunara kao izvora pitke vode.

- Riječ je oko 1650 žitelja tih naselja. Završetkom ovog projekta gotovo 97 posto svih žitelja općine Ljubešćice imat će priključak na vodoopskrbni sustav. Zahvala ide i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na čelu sa ravnateljicom Matildom Copić koja nam je uvijek bila na raspolaganju, kao i djelatnici Agencije. Zahvaljujem se poduzeću Varkom i direktoru Buniću na iznimnoj suradnji. Osim ovog projekta
mi sudjelujemo i na projektu izgradnje vodovoda u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica, zatim izgradnji pročistača u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica kao i izradi glavni projekta za izgradnju kanalizacijskog sustava općine Ljubešćica. Riječ je o investicijama od nekoliko desetaka milijuna koje su pred nama. Hvala i Hrvatskim Vodama koje nas prate u ovim projektima sa visokim postotkom sufinanciranja od čak 80 posto - naglasio je načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

Nakon što je Općina Ljubeščica u ožujku 2019. godine primila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU u iznosu od 7.862.362,52 kn za izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Ljubeščica, ovo je drugi ugovor u proteklih 15 mjeseci kojim ulažemo dodatnih 6.748.250,00 kuna na području općine Ljubešćica. Općina Ljubešćica je samo u 2019. i 2020, godini uspjela povući 14.610.612,52 kuna iz strukturmih fondova EU.

Ulaganje u izgradnju distributivne mreže u Općini Ljubešćica i to u naseljima Ljubešćica, Rakovec i Kapela Kalnička ima za glavni cilj doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju Općine Ljubešćica, posebno naselja Ljubešćica. Rakovec i Kapela Kalnička. Investicija bi trebala pozitivno utjecati na povećanje životnog standarda te bi se riješio problem opskrbe pitkom vodom i osigurale odgovarajuće količine vode za sve potrošače smještene na tom području.

Nositelj investicije je Varkom, izvođač radova varaždinska tvrtka Nigrad, a nadzor radova povjeren je Pre-comu.

ljv1_r.jpg