U Ljubešćici kod sportske dvorane nova HEP-ova ELEN punionica električnih vozila

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.11.2020. u 16:43h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Ljubešćica kod sportske dvorane u Zagrebačkoj ulici puštena je u rad HEP-ova ELEN punionica električnih vozila. Investicija u ovu lokaciju, a u sklopu projekta e-mobinosti, je oko 400.000 kuna, a punionica je ukupne snage 93 kW. Omogućava istovremeno punjenje dvaju automobila i ima sva tri standardizirana priključka kako bi ju mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu.

Pioniri u e-mobilnosti

Projekt e-mobilnosti kao koncept sadašnjosti, a ne budućnosti, predstavio je Domagoj Puzak iz HEP-ova tima za e-mobilnost dodajući da je Ljubešćica pionir u e-mobilnosti.

- Proširili smo mrežu punionica po svim županijama, gradovima i otocima kako bi prvenstveno pokazali ljudima da infrakstruktura postoji te da slobodno mogu prijeći na električna vozila. Što se tiče općine Ljubešćica i ovog područja treba naglasiti da je Ljubešćica pionir u e-mobilnosti. Prve punionice kroz e-projekt postavljene su na odmorištima Ljubešćica istok i zapad na autocesti, a nakon njih je postavljena ultra brza punionica koja služi za jedan tek nadolazeći segment električnih vozila na tržištu – rekao je Puzak.

Dodao je da su punionice napravljene na temelju standardizirane opreme sa sva tri priključka, odnosno za sva električna vozila koja postoje na tržištu.

- Projekt je trenutno u razvojnoj fazi pa je punjenje besplatno, ali razmatramo sve mogućnosti i sve koncepte koje e-mobilnost za sobom donosi. Predstoji još samo da se auto industrija priključi "vlaku" koji smo pokrenuli. Punionica trenutno ima dovoljno te se na HEP-ovim punionicama istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovina svih registriranih električnih vozila, tako da smo definitivno riješili pitanje kokoš ili jaje – ukazao je Puzak.

Dodao je da Varaždinska županija predstavlja pionira u suradnji na HEP-ovom razvojnom projektu. Prve su tri punionice električnih vozila postavljenje u Varaždinu 2015. godine, a danas u županiji ima ukupno 19 punionica. Brze AC-DC punionice postavljene su na odmorištima Ljubešćica na autocesti A4 gdje je postavljena i ultra brza punionica za najmoderniji segment električnih vozila snage od čak 175 kW.

Korak ispred

Načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić zahvalio je HEP-u te podsjetio da je Općina prošle godine kroz subvencioniranje iz EU fondova nabavila četiri električna vozila.

- Nije bitno u općini samo asfaltirati ceste i obnavljati društvene domove, želimo biti korak ispred. Stoga, se zahvaljujemo našim prijateljima iz HEP-a što imamo među prvima u županiji punionice. Našim mještanima želimo otvoriti mogućnosti, tako smo i prošle godine na natječaju kroz subvencioniranje iz EU fonda nabavili četiri električna vozila. I kroz ovakve projekte sigurno ćemo poticati i druge. Svi pričamo o zelenoj Hrvatskoj i o zaštiti okoliša, stoga evo prilike da i mi koji vodimo jedinice lokalne samouprave ostvarujemo, u suradnji s HEP-om, ovakve projekte koji su dokaz da HEP ne gleda samo Zagreb i Split nego i mala mjesta – rekao je načelnik Općine Nenad Horvatić. Postavljanje punionice financirao je HEP vlastitim sredstvima te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Korištenje HEP-ovih ELEN punionica je još uvijek besplatno.