U Lepoglavi završen projekt energetske obnove zgrade gradske uprave vrijedan 1,2 milijuna kuna

MGA/VV | 29.4.2020. u 04:11h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, u Lepoglavi su predstavljeni rezultati uspješno provedenog projekta energetske obnove zgrade gradske uprave Grada Lepoglave u vrijednosti od 1.215.974 kuna.

- Ovo je još jedan u nizu uspješno realiziranih projekata Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom predstavljanja održanog ispred obnovljene zgrade gradske uprave u Lepoglavi.

- Zadovoljni smo što su dolasci potpredsjednika vlade i ministra Predraga Štromara vezani uz projekte koji se uspješno provode na području Grada Lepoglave, a koje on i njegovo ministarstvo podupiru. Samo u Gradu Lepoglavi je putem njegova ministarstva investirano 3.5 milijuna kuna. Većina projekata vezani su za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša što potvrđuje da kod razvoja našeg grada vodimo brigu o očuvanju okoliš u kojem živimo – istaknuo je gradonačelnik Škvarić uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Projekt je na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljen u rujnu 2018. godine da bi u veljači 2019. godine, između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Lepoglave, bio potpisan ugovor o njegovoj realizaciji. Radovi su počeli u srpnju 2019. godine te su u nepunih godinu dana uspješno privedeni kraju. Radovima je energetski obnovljena toplinska ovojnica zgrade, zamijenjeni su kosi krovovi, ugrađena je rampa za olakšan pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti te je postojeći sustav pripreme potrošne tople vode zamijenjen sustavom koji će koristiti solarnu energiju za grijanje potrošne tople vode.

- Rezultati koje smo ostvarili ovim projektom su smanjenje potrošnje energije za grijanje u iznosu od 56.04 % na godišnjoj razini, povećan je udjel korištenja obnovljivih izvora energije za 18 %, smanjena je emisija štetnih plinova u iznosu od 41.68 % na godišnjoj razini te je ostvareno poboljšanje energetskog razreda u C energetski razred – pojasnio je glavni konzultant na projektu Damjan Županić, direktor gradske tvrtke TKIC. Radovi su putem natječaja dodijeljeni tvrtki Funda d.o.o. iz Zaprešića koja ih je uspješno, na zadovoljstvo svih uključenih u projekt, privela kraju.

- Za radove nam je trebalo nešto manje od godinu dana, a izveli smo ih uz veliku pomoć ljudi iz Grada Lepoglave. Uz sve navedeno, novouređeni objekt će, kao i oni koje smo već ranije uredili u Lepoglavi, dati ljepšu vizuru grada koji svima može biti primjer kako se ovakvi projekti provode – istaknuo je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. zahvalivši pri tom potpredsjedniku vlade i ministru Štromaru što vodi brigu o Varaždinskoj županiji i ovom kraju. Od ukupne vrijednosti projekta (1.215.974 kune), prihvatljivi troškovi iznosili su 1.051.930 kuna. Ukupan iznos ostvaren kroz financiranje putem provedenog natječaja bilo je 609.558 kuna ili 57.95%.

Grad Lepoglava je kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ostvario dodatnih 70 % financiranja učešća Grada Lepoglave u projektu, odnosno 309.661 kuna, tako da je ukupna vrijednost ostvarenih potpora dobivenih od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bila u visini od 919.219 kuna odnosno 75.6 % ukupne vrijednosti projekta.

- Čestitam gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem koja uspješno kandidira gradske projekte na brojne natječaje na kojima ostvaruju značajne financijske potpore. Čestitam i izvođaču koji je kvalitetno odradio posao i što je također važno - isplaćuje plaće svojim radnicima. Moj je cilj otvoriti što više natječaja. Ispravljam i nepravdu prema sjeveru Hrvatske usmjeravajući što više sredstva u taj dio Hrvatske pa tako i u Varaždinsku županiju i Grad Lepoglavu. U tri godine iz mojeg je ministarstva u tom smjeru otišlo oko pola milijarde kuna – istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavivši skoro otvaranje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.