U Kulturnom centru u Cestici provedena je prva edukacija osposobljavanja za rukovanje AVD uređajem

| 10.10.2021. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi se povećala sigurnost svih mještana, Gradsko društvo Crvenog  križa Varaždin ove je godine donirao poluautomatski vanjski defibrilator  (AVD/AED) svim jedinicama lokalne samouprave na području svojeg  djelovanja pa tako i Općini Cestica. Osim same donacije uređaja, GDCK Varaždin provodi i besplatnu edukaciju  za osposobljavanje za rukovanje i upotrebu AVD uređaja slučaju potrebe.

U petak, 08.10.2021.godine, u Kulturnom centru u Cestici je provedena prva takva edukacija u općini Cestica i to predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Cestica.

Cilj osposobljavanja polaznika je prepoznavanje stanja koja ugrožavaju život, pravovremeno pozvati hitnu medicinsku službu, primijeniti postupak oživljavanja te znati primijeniti AVD uređaj.

Nastavna sredstva i pomagala za polaznike bila su lutka za vježbanje reanimacijskog postupka i jedan vježbovni vanjski defibrilator. Tečaj je vodio dr.med. Zoran Kokot, licencirani liječnik Hrvatskog  Crvenog križa za edukacije iz prve pomoći, a sudjelovala je i Sonja  Slatković, viša stručna suradnica Gradskog društva crvenog križa  Varaždin.

Tečaju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je  rekao kako je sigurnost mještana jedan od važnih čimbenika konstantnog unapređivanja života u manjim sredinama te je naglasio kako će ovaj AVD uređaj biti postavljen na ulazu u Ambulantu u Cestici kako bi bio dostupan svima u trenutku hitnosti.

Nakon uspješnog završetka tečaja, GDCK Varaždin polaznicima izdaje  službenu potvrdu.

Podsjetimo, AVD uređaj je jednostavan, prenosivi električni uređaj koji se koristi za defribrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Uređaj automatski analizira srčani ritam, a u slučaju potrebe preporučuje defribrilaciju. AVD uređaj isporučuje preporučeni električni šok kojim se srcu isporučuje kontrolirana električna energija s namjerom da se uspostavi  srčana funkcija. U tijeku svog rada koristi glasovne, zvučne i tekstualne upute.

Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci