U Kulturnom centru u Cestici provedena je prva edukacija osposobljavanja za rukovanje AVD uređajem

| 10.10.2021. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi se povećala sigurnost svih mještana, Gradsko društvo Crvenog  križa Varaždin ove je godine donirao poluautomatski vanjski defibrilator  (AVD/AED) svim jedinicama lokalne samouprave na području svojeg  djelovanja pa tako i Općini Cestica. Osim same donacije uređaja, GDCK Varaždin provodi i besplatnu edukaciju  za osposobljavanje za rukovanje i upotrebu AVD uređaja slučaju potrebe.

U petak, 08.10.2021.godine, u Kulturnom centru u Cestici je provedena prva takva edukacija u općini Cestica i to predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Cestica.

Cilj osposobljavanja polaznika je prepoznavanje stanja koja ugrožavaju život, pravovremeno pozvati hitnu medicinsku službu, primijeniti postupak oživljavanja te znati primijeniti AVD uređaj.

Nastavna sredstva i pomagala za polaznike bila su lutka za vježbanje reanimacijskog postupka i jedan vježbovni vanjski defibrilator. Tečaj je vodio dr.med. Zoran Kokot, licencirani liječnik Hrvatskog  Crvenog križa za edukacije iz prve pomoći, a sudjelovala je i Sonja  Slatković, viša stručna suradnica Gradskog društva crvenog križa  Varaždin.

Tečaju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je  rekao kako je sigurnost mještana jedan od važnih čimbenika konstantnog unapređivanja života u manjim sredinama te je naglasio kako će ovaj AVD uređaj biti postavljen na ulazu u Ambulantu u Cestici kako bi bio dostupan svima u trenutku hitnosti.

Nakon uspješnog završetka tečaja, GDCK Varaždin polaznicima izdaje  službenu potvrdu.

Podsjetimo, AVD uređaj je jednostavan, prenosivi električni uređaj koji se koristi za defribrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Uređaj automatski analizira srčani ritam, a u slučaju potrebe preporučuje defribrilaciju. AVD uređaj isporučuje preporučeni električni šok kojim se srcu isporučuje kontrolirana električna energija s namjerom da se uspostavi  srčana funkcija. U tijeku svog rada koristi glasovne, zvučne i tekstualne upute.

Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Galerija slika