U Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovalo i 50-ak članova UDVDR-a Varaždinske županije Foto: UDVDR Varaždinske županije

U Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovalo i 50-ak članova UDVDR-a Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 28.11.2016. u 17:04h | Objavljeno u Našim krajem

U skolpu projekta "Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine" pedesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije i njihovih obitelji posjetilo je grad Vukovar i lokacije koje su obilježile događanja tijekom ljeta i jeseni u Domovinskom ratu.

Njihova prva postaja bila je 'Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991', gdje su uz kratki dokumentarac i stručno predavanje obišli podrumske prostorije u kojima su tijekom rata boravili civili, bolesnici i ranjenici, te obavljane brojne, pa i one najteže operacije.

Nakon bolnice obišao se i prostor bivše vukovarske vojarne gdje se nalazi naoružanje i tehnika korišteno u Domovinskom ratu, zatim spomen sobe sa memorabilijima, poput oružja, fotografija ili novinskih članaka te prostorije sa replikama srpskih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci, u kojima su boravili zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Na spomen području Ovčara, te na Memorijalnom groblju odana je počast žrtvama srbočetničke agresije na Vukovar ubijenima na toj lokaciji. Žrtvama obrane Vukovara poklonilo se i na bijelom križu uz obalu Dunava, a na mostu koji u Vukovaru spaja Slavoniju i Srijem, i koji od lani nosi njegovo ime, počast je odana i dragovoljcu HOS–a, Francuzu Jean-Michelu Nicolieru.

U Borovu su na spomen obilježju zapaljene svijeće dvanaestorici policajaca ubijenih i masakriranih 2. svibnja 1991. godine, a herojima obrane Vukovara poklonilo se i u Spomen domu Hrvatskih branitelja te na spomeniku generalu Blagi Zadri na tzv. 'Trpinjskoj cesti – groblju tenkova'.

Počast poginulim kolegama odana je i u Karadžićevu, kod spomenika petorici pripadnika varaždinskih Roda koji su u tom selu poginuli 9. studenog 1991. godine pri pokušaju proboja u okupirani Vukovar.