U ivanečkom naselju Bedencu u tijeku je gradnja sustava sanitarne kanalizacije vrijedna 4,36 milijuna kuna Foto: Foto: B. Težak

U ivanečkom naselju Bedencu u tijeku je gradnja sustava sanitarne kanalizacije vrijedna 4,36 milijuna kuna

MGA/VV | 3.4.2020. u 09:07h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljeni su radovi (započeti 2018. godine) na realizaciji jednog od najvećih komunalno – infrastrukturnih projekata na području grada Ivanca financiranih iz EU fondova – gradnji sanitarne kanalizacije u Bedencu. Projekt obuhvaća gradnju ukupno 5 kilometara kanalizacijske mreže i dvije precrpne stanice. Vrijedan je 4,36 milijuna kuna, a financira se iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Investitor i nositelj projekta su ivanečke Ivkom Vode, a temeljem provedenog postupka javne nabave, izvođenje radova povjereno je tvrtki HIS iz Višnjice.

U prvoj fazi radova (2018.) položeno je gotovo 2 km kanalizacijskog kolektora, pri čemu su se cijevi polagale na terenu ispod županijske ceste, bliže rijeci Bednji. U drugoj fazi radova koja je počela prošle, a nastavljena je ove godine, položit će se još 3 km cijevi od parkirališta kod kapelice u Jerovcu do ugostiteljskog objekta Bijeli cvijet.

Ivkom Vode su u međuvremenu raspisale i natječaj za gradnju pročistača za otpadne vode iz Bedenca, što je dodatan, novi projekt koji se ne financira iz EU sredstava.

- U provedenom postupku javne nabave gradnja pročistača povjerena je tvrtki Tehnix iz Donjeg Kraljevca, koja je proteklih dana dopremila pročistač na lice mjesta i počela s njegovom montažom te izvedbom svih ostalih pratećih radova (postavljanje upravljačke stanice). Investicija je vrijedna 1,17 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode osiguravaju 80% sredstava, a ostatak Ivkom – Vode d.o.o. Funkcija ovog pročistača će biti prikupljanje otpadnih voda iz kanalizacijskog kolektora koji vodi do njega, nakon čega će čista voda biti ispuštana u Bednju – naglašava direktor Ivkom - Voda Mladen Stanko.

Ovaj pročistač bit će u funkciji privremeno, tako dugo dok ne bude sagrađen i u pogon stavljen sustav Aglomeracije Ivanec s glavnim pročistačem, na koji će se tada spojiti kanalizacijski sustav Bedenec. Pošto će se samim time ugasiti potreba za korištenjem pročistača Bedenec, cijelo postrojenje pročistača bit će demontirano i nakon toga preseljeno za potrebe pročišćivanja otpadnih voda u jednom od naselja na području grada Ivanca na kojima će se u predstojećem razdoblju graditi posebni sustavi odvodnje.

Inače, krajnji ugovorni rok za stavljanje u funkciju sustava Bedenec je proljeće 2021. godine. Iz Ivkom Voda završetak kompletnih građevinskih radova najavljuju do kraja ove godine.

Usporedo s montažom pročistača i polaganjem kanalizacijskih cijevi u sklopu EU projekta, izvode se i radovi na uređenju oborinske odvodnje uz županijsku cestu u Bedencu, što je projekt koji i ove godine, kao i lani, Grad Ivanec realizira u suradnji sa ŽUC-om, u omjeru 45:55, pri čemu Grad izdvaja 250.000, a ŽUC 302.500 kuna. Naime, kako je projektom sanitarne kanalizacije (1. faza) bilo predviđeno polaganje cijevi za odvodnju sanitarnih otpadnih voda djelomično i u postojeći cestovni jarak, bilo je potrebno riješiti i oborinsku odvodnju sa županijske ceste, a koja prihvaća i oborinske vode s nerazvrstanih cesta koje su u nadležnosti Grada Ivanca. Kako bi se to realiziralo, projektne dokumentacije za sanitarnu kanalizaciju i oborinsku odvodnju su usklađene, čime je izvođaču omogućeno da istovremeno radi na oba sustava odvodnje.