U Ivancu nesmetano traju radovi na revitalizaciji parkovnih površina i sanaciji drvoreda

Napisao/la: MGA/VV -
U Ivancu nesmetano traju radovi na revitalizaciji parkovnih površina i sanaciji drvoreda Foto: Foto: B. Težak

Već više od mjesec dana u Ivancu se odvijaju radovi na revitalizaciji i uređenju drvoreda i parkovnih površina, a nastavljaju se i dalje. Njihov naručitelj je Grad Ivanec, koji ih je, temeljem provedenog postupka javne nabave, povjerio specijaliziranoj tvrtki Cedrus Forest iz Čakovca. Radovi su opsežni i obuhvaćaju sanaciju drvoreda u Arnoldovoj, Kumičićevoj, Varaždinskoj i Malezovoj ulici te revitalizaciju Malog parka i parka u Ulici Đure Arnolda (pokraj stambenih zgrada).

Drvoredi u Varaždinskoj i Malezovoj ulici su orezani i formirana im je krošnja. Sva stabalca su zaštićena voćarskim voskom i fiksirana kolcima te pri dnu zaštićena plastičnim štitnicima. Temeljem projekta koji je izradio Hrvatski šumarski institut, provode se i opsežni radovi u parku koji okružuje zgrade u Arnoldovoj ulici. Na osnovu prethodnog pregleda od strane šumarskih stručnjaka, uklonjena su sva stabla koja je zahvatila trulež i koja su predstavljala opasnost za sigurnost građana (poput vrbe i bukve, čiju su sječu zahtijevali i sami stanari). Također, u tom parku posječena su i stara, gotovo suha stabla borovca kao i stari javori u Varaždinskoj i na ulazu u Kumičićevu ulicu. Ostala stabla se orezuju i čiste.

Na mjesto posječenih stabala bit će zasađena srebrnolisna lipa, ista kakva je lani zasađena u velikom parku preko ceste. Sveukupno će u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici biti zasađeno više od 20 novih stabala te isto toliko grmova. Što se tiče postojećeg mladog drvoreda u Arnoldovoj ulici, sva stabalca su orezana, formirana im je krošnja, prihranjena su i zaštićena plastičnim štitnicima. Obnovit će se i travnjak pokraj zgrada. Idućih dana počet će i uređenje Malog parka. Prema projektu, u njemu slijedi uklanjanje jednog starog stabla i nekoliko panjeva te starog niskog zelenila, a predviđa se sadnja 15 novih mladih stabala te 20 grmova. Još 20 grmova zasadit će se oko trafostanice.

Radovi na revitalizaciji parkova, parkovnih površina i na sanaciji i uređenju drvoreda vrijedni su 305.500 kuna, a financiraju se iz proračuna Grada Ivanca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.