U godinu dana preko brojnih projekata i investicija u Varaždinske Toplice stigli deseci milijuna kuna Foto: Varaždinske Toplice

U godinu dana preko brojnih projekata i investicija u Varaždinske Toplice stigli deseci milijuna kuna

VV | 11.11.2020. u 21:08h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždinske Toplice u srijedu, 11. studenoga, slavi svoj dan, no ove će godine zbog epidemiološke situacije izostati uobičajeno slavlje povodom topličkog Martinja.

Nastavak investicija

No, unatoč iznimno izazovnim i teškim vremenima, u proteklih je godinu dana u Gradu realizirano mnogo projekata jer upravo je nastavak investicija jedan vid potpora gospodarstvu, koje je ove godine pretrpjelo brojne udarce. Istaknula je to gradonačelnica Dragica Ratković, koja je uoči Dana Grada rezimirala proteklu godinu te izrazila zadovoljstvo što može reći „da se u Gradu ulaže u svim područjima“.

– Puno se radilo na projektima izgradnje i poboljšanja komunalne infrastrukture, s ciljem podizanja kvalitete života na području Grada. Nakon niza godina konačno je s realizacijom krenuo i dugo očekivani projekt izgradnje novog mosta na rijeci Bednji u Tuhovcu. Most se gradi na državnoj cesti DC24, koja spaja Varaždinske Toplice i Ludbreg, a riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 7,5 milijuna kuna – rekla je Ratković.

Jedan od zasigurno najvažnijih projekata na području Grada je sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice, vrijedan 62,1 milijun kuna, a koji bi trebao biti završen do 2021. godine. Projektom će se omogućiti da se što više građana priključi na javni sustav odvodnje i pročišćavanja, čime će se postići smanjenje onečišćenja vodotoka i podzemlja te postizanje i održavanje dobrog stanja voda.

No, s projektom izgradnje sustava odvodnje ne staje se na Aglomeraciji Varaždinske Toplice, već se priprema i dokumentacija za daljnje radove na izgradnji tog sustava kojima će se obuhvatiti preostalo područje Jalševca Svibovečkog, Donje Poljane, Gornje Poljane, Grešćevine, Retkovca Svibovečkog i Leskovca Topličkog.

Osim u projektu Aglomeracije, Hrvatske vode su u ovoj godini imale i druga značajna ulaganja na području Grada, gdje se posebno ističe uređenje vodotoka rijeke Bednje radovima u vrijednosti od 1.200.000 kuna.

Neprestano se ulaže i u prometnu infrastrukturu za što sigurnije odvijanje cestovnog prometa. U naselju Petkovec Toplički izgrađen je nogostup vrijedan 609.000 kuna te oborinska odvodnja javne ceste u iznosu od 163.000 kuna. Riječ je o projektima Županijske uprave za ceste Varaždinske županije, u kojima je Grad sudjelovao sufinanciranjem.

Dobra suradnja sa ŽUC-om nastavljena je i na projektima sanacije klizišta i izgradnje nogostupa u Ulici braće Radić u naselju Svibovec, ukupne vrijednosti projekta od 605.000 kuna, te na modernizaciji kolničkog pokrova u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti investicije od 132.000 kuna.

Nastavljena je i modernizacija nerazvrstanih cesta na području Grada. Radovi su obavljeni na dvjema cestama u Hrastovcu Topličkom, a riječ je o projektima ukupne vrijednosti od gotovo 200.000 kuna. Uređena je i nerazvrstana cesta u Petkovcu Topličkom, za što su izdvojene 354.000 kuna.

Modernizacija cesta

Izgrađena je i cesta u Tuhovcu koja služi kao prometna poveznica dvaju naselja, Tuhovca i Lukačevca Topličkog. Projekt se u cijelosti financira iz gradskog proračuna, a vrijednost mu je 130.000 kuna. Uz gradsko je groblje sanirano klizište u vrijednosti od 175.570 kuna, a ugrađen je i sustav videonadzora.

Važno je spomenuti projekt uređenja Trga Republike Hrvatske u vrijednosti od 2.700.000 kuna, koji će biti započet do kraja ove godine, te aktualne radove u vrijednosti od 650.000 kuna na uređenju Ulice kralja Zvonimira u Varaždinskim Toplicama.

– Ulaganjima u prometnice nastojimo podići kvalitetu prometne infrastrukture te samim tim i sigurnost u prometu i kvalitetu života našeg stanovništva. Investicije u infrastrukturu preduvjet su daljnjeg razvoja, njihova osnovna svrha je povećanje stanja sigurnosti u prometu te unapređenje standarda života u našem gradu – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Istaknimo i da su ukupne investicije HEP-a na području Grada unatrag godinu dana iznosile 1,4 milijuna kuna. Što se pak tiče projekta vodoopskrbe od strane Varkoma d.d. Varaždin, u proteklih 12 mjeseci realizirane su investicije i održavanja u vrijednosti od gotovo 900.000 kuna.

Učinkovitije gospodarenje otpadom

Ove je godine završen i veliki projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, vrijedan 2,9 milijuna kuna. Sufinanciran je sredstvima EU-a iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” s 1,9 milijuna kuna te kroz program Ministarstva regionalnoga razvoja, koje je dalo 231.000 kuna, dok je 750.000 kuna osigurao Grad Varaždinske Toplice.

– Projekt je to koji doprinosi povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište te informiranju građana o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada kroz informativno-obrazovne radionice – objasnila je gradonačelnica, dodavši da je Grad osigurao i nove spremnike za odvajanje otpada.

Spremnici su nabavljeni preko javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u vlasništvo Grada preneseno je 27 spremnika zapremnine od 1100 litara za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ukupne vrijednosti od 35.227,58 kuna.

Projekt će se nastaviti i u idućoj godini jer je Grad podnio prijavu i za nabavu novih spremnika za kućanstva.

Projekt WIFI4EU

Uz sve velike projekte koje provodi ili sufinancira Grad Varaždinske Toplice na svom području, ove je godine proveden i manji projekt, u vrijednosti od 15.000 eura, za što je u cijelosti osigurana potpora iz Europske unije, a sve sa svrhom instalacije točaka besplatne Wi-Fi mreže na javnim površinama.

Poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje

Grad Varaždinske Toplice i ove je godine nastavio s potporama poljoprivrednicima. Za plasteničku proizvodnju izdvojene su 72.000 kuna, a sufinancirano je i osjemenjivanje krava i krmača, za što je ove godine izdvojeno 9500 kuna, te izobrazba rukovanja pesticidima s 38.700 kuna, a od prošle godine isplaćuju se i potpore pčelarima.

– Mi kao jedinica lokalne samouprave želimo poticati domaću proizvodnju i naše poljoprivrednike koliko je u našoj moći. Drago mi je da je domaća proizvodnja sve cjenjenija, a upravo nam je to dokazala i koronakriza. Uvidjeli smo koliko ovisimo o uvoznoj hrani te koliko bismo više mogli proizvoditi na ovim našim prekrasnim poljima – objasnila je Ratković.

U 2020. godini nastavljeno je i sufinanciranje rada udruga, a potpisani ugovori vrijedni su 230.000 kuna.

Vatrogascima novo vozilo i vrijedna oprema

– Dosad se već mnogo puta pokazalo, a posebice tijekom koronakrize, da bi sve bilo teže da nismo imali naše vatrogasce – rekla je gradonačelnica. Iz tog je razloga Grad DVD-u Vrtlinovec donirao novo vatrogasno kombi vozilo.

Vatrogasna zajednica Grada Varaždinskih Toplica sudjelovala je u podjeli 500 vatrogasnih odijela, vrijednih više od 1,5 milijuna kuna, a koje su zajednicama s područja Varaždinske županije donirali vatrogasci iz Ujedinjenoga Kraljevstva.

Ove je godine, uvažavajući angažman vatrogasaca i u krizi uzrokovanoj koronavirusom, za vatrogastvo iz gradskog proračuna izdvojeno više od 800.000 kuna.

Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost

Izdvajanje za mlade važan je dio gradskog proračuna. Ratković je naglasila da Grad isplaćuje naknade za novorođene, sufinancira dječje vrtiće za svu djecu s područja Grada, bilo da idu u gradske ili privatne vrtiće, u Gradu ili izvan njega. Sufinanciraju se i, prema potrebi, asistenti za djecu u vrtićima i osnovnim školama, kao i produženi boravak. Svake se godine isplaćuju stipendije studentima. Kao posebna mjera pomoći mladim obiteljima, iste se oslobađa od obveze plaćanja komunalnog doprinosa.

Kako bi se unaprijedila društvena infrastruktura od važnosti za djecu i mlade s našeg područja, i ove su godine obnovljena dječja igrališta na području Grada iznosom od 60.000 kuna, a do kraja godine bit će započet i projekt izgradnje dječjeg igrališta pored škole u iznosu od 250.000 kuna, a koji je sufinanciran EU sredstvima.

– Sve su to mjere kojima se mlade obitelji nastoji zadržati u Gradu i olakšati im svakodnevne izdatke. Grad kontinuirano ulaže u mlade, od samog rođenja pa do kraja studiranja, a onda i kada osnuju vlastite obitelji. Ulaganje u mlade ulaganje je u budućnost – rekla je gradonačelnica.

Sport u Toplicama

Grad sufinancira Zajednicu športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica iznosom od 635.000 kuna, a unutar tih sredstava financira se Nogometni centar u iznosu od 162.000 kuna. Grad se ove godine odlukom Gradskog vijeća uključio i u sufinanciranje projekta energetske obnove obiteljskih kuća, a sve prema javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, Grad će iznosom do 10 % prihvatljivih troškova sufinancirati sve projekte koji će biti odobreni i od strane Fonda.

Varaždinske Toplice osigurale 200.000 kuna za pomoć Općoj bolnici Varaždin

Varaždinska županija posljednjih desetak dana broji gotovo 2000 zaraženih koronavirusom, od čega je gotovo 10 % hospitalizirano u Općoj bolnici Varaždin s težom kliničkom slikom, a od tog postotka gotovo svaki deseti završi na respiratoru.

Zbog velikog pritiska na Opću bolnicu Varaždin nabavljeni su novi respiratori i potrebna dodatna oprema, no teški dani i dalje su pred nama. Kako bi se olakšala ova teška situacija u zdravstvu te osigurala odgovarajuća pomoć pacijentima, Grad Varaždinske Toplice odlučio je pružiti pomoć Općoj bolnici Varaždin.

– U izmjenama proračuna ovog ponedjeljka osigurali smo iznos od 200.000 kuna za potrebe Opće bolnice Varaždin i sve većeg broja zaraženih COVID-om-19. Osigurana sredstva poslužit će za nabavku zdravstvene opreme neophodne za kvalitetnu zdravstvenu skrb za osobe zaražene koronavirusom. Mislim da je u ovom trenutku potrebna solidarnost svih nas kako bismo učinili sve da se oboljelima od ovog virusa pruži adekvatna zdravstvena skrb – poručila je gradonačelnica Ratković, koja će ovih dana osigurana sredstva predati ravnatelju Opće bolnice Varaždin Nenadu Kudeliću.