U centru LORI Održano predavanje o prvom hrvatskom satelitu

vv | 8.4.2024. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem

U petak 5. travnja u Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI u Ludbregu održano je nadasve zanimljivo predavanje. Organizatori predavanja o prvoj ‘hrvatskoj kocki’ CroCube-u organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg i Radio klub Ludbreg. Tema predavanja bila je lansiranje prvog hrvatskog nanosatelita koji će biti lansiran u orbitu iz Kalifornije.

Najprije je puštena video himna svjetskih radioamatera kojih je više od šest milijuna. Prije početka samog predavanja sve prisutne pozdravila je ravnateljica centra LORI Željka Bilić, a zatim je o aktivnostima Radio kluba Ludbreg, koji ove godine slavi 70 godina uspješnog djelovanja, govorio njihov predsjednik Željko Biškup. Podijeljene su i svjedodžbe sedmorici polaznika koji su uspješno položili ispit za radioamatera B kategorije.

Glavni predavač, ujedno i začetnik projekta prvog hrvatskog satelita bio je magistar znanosti Željko Ulip koji sa svojim timom već duže vremena radi na ovom izuzetno važnom projektu. Željko ima radnog iskustva u mnogim značajnim tvrtkama kao što su Elektrotehnički institut Rade Končar, predavao je Zrakoplovnu radijsku komunikaciju na fakultetu Prometnih znanosti, a satelitskim komunikacijama bavi od 1973. godine, dakle više od pedeset godina.

– Lansiranje objekta u svemir planirano u drugoj polovici lipnja, a odvijati će se na Falcon 9 raketi američke tvrtke Space X Elona Muska na misiji Transporter 11. Projekt izrade, programiranja i lansiranja u orbitu prvog hrvatskog nanosatelita pokrenuli su tvrtka ‘Spacemanic’ iz Slovačke i ‘Društvo za edukaciju van okvira’ skraćenog naziva ‘Društvo EVO’. U nastajanju CroCube-a korišteno je hrvatsko znanje i iskustvo koje uključuje i kompletnu dokumentaciju s tehničkim podacima tzv. Know-how kao i napredne tehnologije. Projekt je vrijedan oko 90 tisuća eura, a u cijenu nije uključen rad našeg hrvatskog tima, prvenstveno mladih ljudi, koji su sve odradili volonterski. Sva sredstva prikupljena su donacijama, a najveći donator je tvornica piva Ožujsko – rekao je između ostalog Željko Ulip.

Predavanju je prisustvovalo mnogo zainteresiranih pa je Znanstveni centar LORI samo nekoliko dana nakon otvaranja ispunio dio od svojih mnogobrojnih mogućnosti. Na kraju spomenimo nekoliko tehničkih detalja vezano uz CroCube. ‘Hrvatska kocka’ veličine je 10x10x10 cm, a teška 1 kilogram. Letjet će na visini od 550 kilometara, dakle u polarnoj orbiti, i biti dostupan za komunikaciju svima. Satelit krug oko Zemlje napravi za 95 minuta, za komunikaciju je dostupan 8 do 9 minuta dnevno, a opremljen je i mini kamerom. Radni vijek satelita je dvije do tri godine, a prilikom povratka na Zemlju će potpuno izgorjeti. 

Galerija slika