U Čakovcu rasprava o javnim dobrima, predstavnici vlasti nisu se odazvali

Napisao/la: N.L./VV -

Platforma za Društveni centar Čakovec nastavila je sa svojim promotivnim aktivnostima s ciljem prezentacije projekta Društvenog centra Čakovec javnosti.

U subotu je na Trgu Republike u Čakovcu s Udrugom Zora, u sklopu kampanje i projekta Moje mjesto u zajednici, održana javna akcija u sklopu koje je sa građanima i građankama komunicirana potreba za društvenim prostorima za građane, svrha i namjena Društvenog centra Čakovec. Građani i građanke su na razglednice upisivali svoje želje, potrebe i prijedloge za poboljšanjem problema koji ih muče u lokalnoj zajednici te prijedloge za Društveni centar Čakovec. Razglednice će nakon javne akcije biti poslane nadležnima (općinama, gradovima, Županiji….)

U ponedjeljak u 18 sati u multimedijskoj dvorani Autonomnog centra – ACT održana je javna tribina "Otvoreno o javnim dobrima i javnim prostorima”, čiji je cilj bio propitati odnos javnosti spram javnih dobara i javnih prostora.

Janja Sesar iz Operacije grad predstavila je zagrebačka iskustva zagovaračkih okvira te modela korištenja javnih prostora. Predstavljen je konkretno model 'Pogona – zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade' kao javne neprofitne ustanove koja djeluje na principu civilno-javnog partnerstva koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Također, predstavljen je i idejni razvojni plan Pogona u bliskoj budućnosti.

Nakon diskusije na temu razvojnog modela Pogona te zagovaračkog procesa koji je trajao desetak godina, Nikola Švenda iz udruge Zora, predstavio je vrlo zanimljivo istraživanje provedeno u sklopu projekta 'Moje mjesto u zajednici' koje su provele Udruga Zora, K-Zona iz Zagreba te Centar za održivi razvoj iz Splita. U tri lokalne zajednice provedeno je istraživanje čiji je cilj bio saznati prioritetne potrebe građana vezane, a ispitane su potrebe sljedećih područja: poticanje zaposlenosti i gospodarstva, dostupnost i korištenje javnih sadržaja, učinkovitost javne uprave i institucija, društvena solidarnost, prometna i komunalna infrastruktura, društveni, kulturni i sportski sadržaji, briga o zajednici i dostupnost socijalnih usluga te prava marginaliziranih skupina.

Čakovečki arhitekti i građani Bojan Perhoč i Vesna Makovec, dali su odličan osvrt na neosvještenost lokalne zajednice u participiranju te o samoj uključenosti zajednice u donošenju odluka prilikom javnih rasprava koje se tiču prostornog planiranja i urbanističkih planova. Spomenuto je nefunkcioniranje javnih službi, problematika vezana uz dostupnost javnih informacija i transparentnost javnih institucija te svijest građana vezana uz javne prostore.

Na samom kraju tribine, Sebastijan Brumec iz Platforme za Društveni centar Čakovec ukratko je predstavio posljednje akcije vezane uz zagovaračku kampanju Društvenog centra Čakovec. Spomenut je dobar odaziv građana na javne akcije te povratne informacije sa njihove strane prilikom kojih su građani i građanke dali svoje prijedloge vezane uz Društveni centar. Najavljene su i daljnje aktivnosti vezane uz promociju Društvenog centra te što veći izlazak u javnost prema građanima s namjerom da ih se što više uključi u bitne procese donošenja odluka koje se tiču lokalne zajednice te konkretno Društvenog centra Čakovec.

Na tribinu su kao panelisti pozvani i predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije te vijećnici/ce Gradskog vijeća i članovi/ce Županijske skupštine, no nisu se odazvali.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.