TRNOVEC BARTOLOVEČKI Prihvaćene izmjene proračuna omogućuju početak gradnje novog vrtića

Varaždinske vijesti | 11.6.2024. u 10:23h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki, odnosno Općinsko vijeće, napravilo je ovih dana jedan od završnih koraka kako bi se konačno moglo krenuti s izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića, s ciljem da što veći broj mališana s područja Općine može pohađati vrtić.

Naime, nakon što je Općina uspješno napravila i prijavila projekt, donijeta je odluka, odnosno prihvaćanje projekta „Izgradnja i opremanje matičnog dječjeg vrtića u Trnovcu Bartolovečkom” na natječaju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Projekt je uspješno prošao procjenu kvalitete Ministarstva znanosti i obrazovanja te ukupna bespovratna sredstva iznose 1.146.726 eura. Riječ je o najvećem kapitalnom projektu u općini, vrijednom oko 4,5 milijuna eura. Novi dječji vrtić u naselju Trnovec bit će kapaciteta za 200 djece.

U međuvremenu raspisana je javna nabava na koju su pristigle prijave, a slijedeći je korak osiguranje preostalih sredstava u sklopu općinskog proračuna.

- Nakon što je s nacionalne razine osiguran iznos od 1,146 milijuna eura za izgradnju novog vrtića u općini Trnovec Bartolovečki ostatak sredstva osigurat će se kroz proračun. Iz tog razloga nedavno je održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je većinom glasova podržan rebalans proračuna, kako bi osigurali sva potrebna sredstva za izgradnju vrtića - pojasnila je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković te zahvalila svima vijećnicima koji su prepoznali važnost izgradnje novog vrtića i dali svoj glas za osiguranje sredstava.

Naime, svojim su glasom izmjene proračuna podržali vijećnici iz redova HNS-a, Narodna stranka - Reformisti te HDZ, dok su protiv bili vijećnici SDP-a i HSS-a.

- Ova odluka Vijeća, iako nije bila jednoglasna, omogućuje osiguranje sredstava za realizaciju kapitalnog projekta. Izgradnja novog vrtića ne samo da je naš financijski najveći projekt, to je projekt za budućnost naše općine. Uime svih mještana Općine, posebice mladih obitelji, zahvaljujem svim vijećnicima koji su prepoznali važnost tog projekta - poručila je Vitković.

Naime, u Općini Trnovec Bartolovečki dio djece trenutno polazi vrtić u Trnovcu u 47 godina starom montažnom objektu koji više ne udovoljava propisima i standardima te ga nije moguće renovirati ili dograđivati. 65 mališana polaze vrtiće u drugim, okolnim općinama i gradovima, dok je na listi čekanja konstantno više od 60 djece.

Kako je rekla načelnica, Općina Trnovec Bartolovečki u protekle četiri godine ima pozitivan trend u broju novorođenih, što je dalo dodatni vjetar u leđa odluci o izgradnji novog vrtića.

- Mlade obitelji u današnje vrijeme žele da njihova djeca pohađaju vrtiće i da budu smještena u adekvatne prostore. Upravo izgradnjom vrtića mi ćemo to ponuditi mladim obiteljima s područja općine - završila je načelnica Vitković.