Bernarda Cecelja u razvoj topličkog turizma ulaže sedam milijuna eura Foto: Grad Varaždinske Toplice

Bernarda Cecelja u razvoj topličkog turizma ulaže sedam milijuna eura

| 7.12.2016. u 14:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Turistička manifestacija "Minerva aqua – Salutem et pacem" dosadašnji "Aquafest" u narednom izdanju iduće godine doživjet će značajne promjene koje će još više povećati njegovu atraktivnost, a samim izmjenama pozicionirat će se kao najznačajniji turistički događaj na sjeveru Hrvatske na početku ljeta.

Predstavljajući okvirni sadržaj i izgled događanja gradonačelnica Goranka Štefanić, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice, najavila je da će događanja iduće godine trajati četiri dana.

Prva dva dana bit će posvećena mlađima kada će se organizirati razne radionice i događanja preko kojih će se oni upoznavati s tadašnjim običajima, načinom života i osnovnim značajkama antičkog doba, posebice onog karakterističnog za naše prostore. Druga dva dana na red će doći i odrasli kroz sadržaje prilagođene njima, a namjera je da se "Minerva aqua" značajnije svojim sadržajima proširi iz parka i Rimskog tabora na više lokacija po gradu – pojasnila je Štefanić.

Štefanić je dodala kako su sva ulaganja u komunalnu i cestovnu infrastrukturu, u proteklih nekoliko godina, imala za cilj uređenje i uljepšanje grada kako bi se posjetitelji, koji će stići u Varaždinske Toplice za vrijeme manifestacija poput "Minerva aquae", ugodno osjećali i takve utiske ponijeli iz Toplica.

Kada gost stigne u naš grad mora se osjećati ugodno i tome svakako doprinosi uređenje i izgleda grada. Sva ulaganja samo su dio strategije i napora da se Varaždinske Toplice vrate na mjesto turističkog središta ovog dijela Hrvatske. Svakim projektom koje iz godine u godinu ostvarujemo i dopunjavanjem turističkih sadržaja sve smo bliže tom cilju – zaključila je gradonačelnica.

Većinu organizacije manifestacije "Minerva aqua" iznijet će Turistička zajednica Varaždinskih Toplica i sam Grad Varaždinske Toplice uz nezaobilaznu potporu pokrovitelja manifestacije. Prva koja je prepoznala važnost i potencijal događanja je Topličanka te jedna od najpoznatijih hrvatskih gospodarstvenica Bernarda Cecelja. Potpisivanjem ugovora o pokroviteljstvu ona je prva pružila financijsku potporu ovom projektu.

Dugi niz godina, iz raznih razloga, Toplice se nisu mogle razvijati. Kao poduzetnica sam našla snage i mogućnosti da se nešto promijeni. Ruševne kuće u privatnom vlasništvu Grad nije mogu sam urediti pa sam ja preuzela da napravim luksuzni zdravstveni termalni centar, u suradnji s Gradom, bolnicom i Županijom. Cilj je da se vrati nekadašnji sjaj Varaždinskih Toplica i da ponovo dolaze brojni turisti, ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe – rekla je Cecelja najavivši da bi investicija trebala biti realizirana do 2019. godine s 35 novih radnih mjesta, a ukupna vrijednost investicije je oko sedam milijuna eura.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i ambasadori branda Mirko Švenda Žiga i Magdalena Bešenić – Flora, a Žiga je najavio pripremu skladbe „Salutem et pacem“, prema uzrečici manifestacije „Zdravlja i mira“.

Na konferenciji za novinare bilo je i riječi o 35. obljetnici revitalizacije ugostiteljske djelatnosti i rezultatima u radu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Specijalan bolnica nezaobilazni je dio ukupnog gospodarstva Varaždinskih Toplica kao nositelj turističke i zdravstvene komponente.

Govoreći o važnoj obljetnici i njenom obilježavanju ravnatelj Damir Mihalić naglasio je kako je Specijalna bolnica u 2016. uspješno završila proces sanacije, da je poslovanje u okvirima uravnoteženog budžeta te da nema nepodmirenih dospjelih obveza. O uspješnosti rada govori i podatak, koji je na konferenciji iznio Mihalić, da je za deset mjeseci ostvarena pozitivna razlika u visini 8,5 milijuna kuna, a pozitivni rezultat očekuje se i na kraju godine.

U tijeku je sanacija amfiteatra na trgu Minerve, preseljenje radilišta elektro terapije na I kat. Zatim uređenje dvorane za terapiju senzorne integracije i ambulanti fizikalne terapije djece. U zdravstvenom turizmu unaprjeđuje se ponuda kroz investiranje u Centar zdravlja Minerva Medica – projekt Fit & Relax. Tu je i nabava opreme za medicinski wellness, infracrvene saune i jacuzzi kupki, proširenje prostora centra, novi programi preventive početkom iduće godine – kazao je Mihalić.

Ujedno je najavio i novi izazov, projektiranje i izgradnja hrvatskog Spinalnog centra, te pronalaženje investitora i reinvestiranje u Minervu, Lovrinu kupelj i ostale bolničke objekte i sadržaje.

Cilj je postići kvalitetu i standard modernog i vrhunskog rehabilitacijskog centra – klinike i biti vodeća destinacija zdravstvenog turizma Hrvatske. Aktivnosti na ostvarenju zadatog su u tijeku, te se nadamo da neće doći do većih potresa u reformi sustava zdravstva koji bi nas mogli zakočiti na putu prema cilju – zaključio je Mihalić.

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_1.JPG

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_2.JPG

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_3.JPG

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_4.JPG

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_5.JPG

Varazdinske_Toplice_presica_turizam_6.JPG