Tigrovi, dragovoljci i veterani odali počast poginulom hrvatskom branitelju Josipu Magašu iz Prigorca Foto: Ilustracija

Tigrovi, dragovoljci i veterani odali počast poginulom hrvatskom branitelju Josipu Magašu iz Prigorca

VV | 25.4.2021. u 17:08h | Objavljeno u Našim krajem

U prigodi 29. obljetnice pogibije hrvatskog branitelja Josipa Magaša iz Prigorca, njegova kći Maja te izaslanstva Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije i Ogranka Ivanec, kao i Udruge veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Podružnica Varaždin, u petak su se polaganjem spomen-buketa, paljenjem svijeća trobojnica i molitvom, na posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu prisjetilo njegove žrtve u stvaranju Hrvatske.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, komemoraciji su nazočila tek najuža vodstva spomenutih udruga, a na očuvanju tradicije održavanja memorijala sjećanja na njezina oca zahvalu je uputila Josipova kći Maja. Prigodnim riječima obratili su se i Branko Družinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinske županije te Magašov ratni kolega iz 5. Bojne Tigrova Danijel Kadi, predsjednik Udruge veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi Podružnica Varaždin.

Magaš_Obljetnica_2021_5.jpg

Nakon odavanja počasti na posljednjem Magaševom prebivalištu u Varaždinu, izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, u kojem su bili njegov predsjednik Ljudvek Cikač, potom tajnik Dražen Geček i član predsjedništva Martin Lukavski, u Područnoj je školi u Prigorcu svim učenicama i učenicima uručilo Zahvalnice za pomoć pri provedbi, te na sudjelovanju u manifestaciji „Dani sjećanja na Josipa Magaša“.

Goste je dočekao učitelj Ivan Kušteljega, koji se pohvalio inicijativu da se svoj djeci škole u Prigorcu dodijele Zahvalnice, kao i napore ivanečke braniteljske udruge da se ovom lijepom manifestacijom održi sjećanje na njihovog sumještana poginulog u Domovinskom ratu.

Predsjednik ivanečkih dragovoljaca i veterana Ljudvek Cikač je u je kratkom pozdravnom govoru zahvalio školi u Prigorcu, svoj djeci i njihovim roditeljima, Udruzi građana Prigorec i svim mještankama i mještanima Prigorca koji im pomažu u organizaciji i provedbi memorijala.

Potom su svim učenicima i učenicima uručene Zahvalnice, koje su primili s neskrivenom radošću, a primili su ih i učitelji škole, te Udruga građana Prigorec.

Zbog epidemioloških uvjeta trenutno nije moguće održavanje 7. dana sjećanja na Josipa Magaša u planiranom formatu, no Cikač je najavio da će se sportsko-rekreacijski dio održati čim to priliek omoguće, a nastavit će se i praksa, započeta prošle godine, da u njemu svojim znanjima i vještinama stečenim tijekom obrazovanja sudjeluju i učenici škole.

Josip Magaš bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, poginuo je 23. travnja 1992. godine u obrani Livna i jedan je od sedmero poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, rođenih na područja Grada Ivanca. Pokrovitelj Memorijala treću godinu zaredom je Varaždinska županija.

Označeno u