SVETI ILIJA Nova grobnica narušila mir: Mještani kažu da je veća, a u Općini da je – manja

| 28.11.2017. u 14:02h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon nedavnog blagdana Svih svetih javilo nam se nekoliko mještana Svetog Ilije, koji su tih dana obilazili grobove svojih najmilijih na groblju u Žigrovcu. Požalili su se na izgradnju grobnice uz jednu od glavnih staza, nedaleko ulaza na stari dio groblja, tvrdeći kako se grobnica na tom grobnom mjestu gradi u većim dimenzijama nego što su bile ranije, čime narušava postojeću liniju grobnih mjesta, zadire na stazu i ometa prolazak.

Je li grobnica izgrađena u skladu s postojećim propisima upitali smo Jedinstveni upravni odjel Općine Sveti Ilija, čije odobrenje je potrebno za izgradnju grobnice. Odgovorili su nam da nije prekršena niti jedna odredba važećih propisa, već se sukladno dogovoru s vlasnikom grobnog mjesta pokušala zadržati i povećati širina postojećeg puta.

- Ponovnim pregledom karte groblja u Žigrovcu iz 1993. godine, potvrđeno je da su originalne dimenzije spornog grobnog mjesta iznosile 150×240 cm. Prilikom prve adaptacije u 2010. godini, one su smanjene na 150×220 cm zbog problema puta i po tim je dimenzijama odobrena gradnja grobnice 2017. godine. Drugim riječima, od 1993. godine za postojeće grobno mjesto dimenzije nisu povećane, nego smanjene u odnosu na one koje je imalo 1993. godine - odgovorio nam je pročelnik Kristijan Kitner.

U Odluci o upravljanju mjesnim grobljima na području općine Sveti Ilija, navodi se da prostor grobnog mjesta mora iznositi 2,4 m u dužinu, 1,2 m u širinu za jedno grobno mjesto ili 2 m u širinu za dva grobna mjesta te 1,6 m u dubinu, a razmak između grobnih mjesta mora biti najmanje 0,25 m. Dužina grobnice mora iznositi najmanje 2,5 m, širina prema potrebi, visina iznad površine zemlje najviše 0,3 m, a dubina mora iznositi najmanje 1,8 m.

- Izuzetno, dužina grobnog mjesta može biti i manja, ako je na starom dijelu groblja i time ne narušava postojeće stanje, tj. razmak između grobnih mjesta mora biti 0,25 m, dubina 1,6 m, a duljina se mora uklapati u postojeće redove - navodi se u odluci. Upravo je uklapanje u postojeće redove problem na starom dijelu groblja, budući da su grobna mjesta, za razliku od novijeg dijela, nepravilno raspoređena.