Sveta nedjelja u Ludbregu pod maskama, inspektori će kontrolirati pridržavanje mjera

VV | 3.9.2020. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Uoči središnjeg događaja manifestacije Dani ludbreške svete nedjelje, koji će se održati u nedjelju, 6. rujna, održan je sastanak s predstavnicima Civilne zaštite Varaždinske županije, PU varaždinske i vatrogasaca.

– Jedna od glavnih preporuka za nas sudionike u cijelom ovom procesu je da se maske nose i vani za vrijeme Svete nedjelje kako bi se dodatno spriječila zaraza, pogotovo tijekom misa odnosno razilaženja nakon misa gdje se očekuje veća koncentracija posjetitelja prema samom gradu. U okviru Stožera odlučili smo organizirati inspekcijski nadzor, odnos službu koja će kontrolirati sanitarne uvjete, broj gostiju u ugostiteljskom dijelu. Bit će nekoliko inspekcijskih timova od strane Stožera civilne zaštite, a mi ćemo angažirati i naš Stožer civilne zaštite i interventnu postrojbu naših vatrogasaca kako bismo maksimalno osigurali provedbu svih mjera i preporuka – rekla je Renata Potočnik, zamjenica gradonačelnika Grada Ludbrega i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Ludbrega.


Grad Ludbreg je zbog epidemiološke situacije odlučio ukinuti sve popratne sadržaje ove godine, a zabavni dio, odnosno lunapark premješten je na Otok mladosti.

– Ne smijemo zaboraviti, Sveta nedjelja je prije svega vjerska manifestacija, ljudi u Ludbreg dolaze zbog misa, dolaze vidjeti Relikviju koja će biti izložena na Svetištu i to je zapravo prva i glavna točka Svete nedjelje. Taj dio ne organizira Grad već Varaždinska biskupija i naša Župa. Onog trenutka kad je biskupija odlučila da će se ipak Sveta nedjelja održati poput svih velikih blagdanskih misa, kao što je primjerice za Veliku Gospu i druge svetkovine, i mi smo odlučili pratiti organizaciju ovoga drugoga popratnoga dijela. Također smo preporučili neodržavanje svih unutarnjih sadržaja poput koncerata na koje smo već svi bili navikli tako da smo i tu nastojali osigurati provođenje epidemioloških mjera i sve što će se odvijati, odvijat će se vani, u vanjskim prostorima i tako zapravo će se smanjiti mogućnost epidemiološkog proboja – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dezinfekcija prije svake vožnje u lunaparku, manji broj štandova

Uvedena je i promjena u održavanju Ludbreškog sejma.

– Obrtničkog tradicionalnog sajma u tom obliku ove godine neće biti već će trg biti iskorišten za naše stalne izlagače koji su željeli doći u Ludbreg s obzirom na to da se održava i sama Sveta nedjelja. To će sve početi onako kao i dosadašnjih godina u četvrtak, lagano se zagrijavati za petak, subotu i nedjelju – rekao je ludbreški gradonačelnik.

Svi izlagači, kao i organizatori lunaparka upozoreni na pridržavanje mjera i preporuka.

– Upozorili smo one koji će tamo voditi sadržaje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, od dezinfekcije svaki puta prije nove vožnje pa do svih ostalih pravila u broju korisnika koji su dozvoljeni na određenu kvadraturu. Isto tako smo odlučili smanjiti broj štandova koji su i onako povezani uz vjerski dio tako da smo povećali razmak između štandova – rekla je zamjenica ludbreškog gradonačelnika Potočnik.

Bez procesije gradom, dezinfekcija i obilazak relikvije - uz distancu

Središnje euharistijsko slavlje u nedjelju, 6. rujna predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U 10 sati, na ulazu uz prostor svetišta, kreće procesija svećenika i biskupa prema Zavjetnoj kapeli gdje će potom započeti sveta misa, objavili su na stranicama Varaždinske biskupije.

- Već od 8 sati bit će prijem hodočasnika u Zavjetnoj kapeli gdje će, u posebnoj niši, biti izložen Presveti Oltarski Sakrament kao i relikvija Svete Krvi na oltaru. Hodočasnici će moći obići oltar i izvršiti svoje zavjete, no potrebno je držati se distance i predloženih mjera za sprječavanje širenja zaraze korona virusom. Ovogodišnje slavlje bit će organizirano bez velike procesije gradom radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19. U vrijeme hodočašća potrebno je pažljivo slušati upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i Zavjetnu kapelu obavezno je dezinficirati ruke i, ako ostane mjera na snazi, nositi masku. Pričešćuje se samo na ruku te je potrebno voditi računa i o održavanju propisanog razmaka - poručuju iz Varaždinske biskupije.