Svečano proslavljena 200. obljetnica posvete Župne crkve sv. Bartola apostola u Kamenici

VV | 17.7.2022. u 11:31h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanim misnim slavljem u župnoj je crkvi sv. Bartola ap. u Kamenici u utorak 12. srpnja proslavljena 200. obljetnica posvete župne crkve. Misno slavlje na koje se okupio velik broj vjernika, župljana i hodočasnika, predslavio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Rafaelom Mikecom te okupljenim svećenicima, biskupovim tajnikom vlč. Markom Domiterom, dekanom Bednjanskog dekanata preč. Danijelom Hercegom te vlč. Nenadom Piskačem i vlč. Kristijanom Stojkom.

O događaju posvete župne crkve svjedoči zapis uklesan u zid svetišta crkve:

Ovdje opažaš, čitatelju, spomenik svetom djelu.
Vrhovac, pokojni biskup, posvetio je nekoć ovaj tvoj hram,
ljubljeni sveti Bartole, kao i tvoj žrtvenik,
dok je ostala tri posvetio pomoćni biskup Žalec.
Godina Gospodnja u kojoj su izvršili ovo djelo bijaše,
kao što je niže zabilježeno, 1822., 12. srpnja.


U svojoj je homiliji okupljenim vjernicima govorio o važnosti liturgijskog prostora u kojem Gospodin okuplja svoj narod, okupljao je naše pretke te i nas danas poziva da s ovog mjesta u život pronosimo da smo Gospodina susreli.

- Za ovu kuću kažemo da je kuća Božja, ali je napravljena slično kao naše kuće. Napravljena je djelom i rukama ljudi. No u tu kuću Bog stalno poziva. On je domaćin. (…) Ovaj prostor je od profanog, svjetovnog postao posvećen Bogu. Mi ovdje dolazimo da možemo biti potpuno za sebe, a onda i potpuno za Njega i za druge ljude, naše bližnje. Crkva je mjesto susreta sa živim Bogom. Bogom koji ide našom ulicom, našim putem, saginje se ovdje na ovome mjestu, gleda nas, poziva i kaže hoću boraviti u tvojoj kući. Ovdje na ovome mjestu to se događa već 200 godina i zato zahvaljujemo Gospodinu na svakome susretu naših predaka koji su ovdje bili, koji su nam ostavili kao blago da se i mi možemo ovdje s Bogom susretati, da budemo novi ljudi, bogatiji ludi, Božji ljudi. Da svaki put kad iziđemo s ovoga mjesta nosimo u sebi novi život, radost da smo Boga susreli, da nas je Gospodin oprao od svega onoga što ne možemo nositi, izbacio je nevrijedno i stavio vrijedno u našu dušu kako bi mogli živjeti. Neka se to svaki put dogodi kada dođemo na ovo mjesto, neka se to dogodi sada dok smo okupljeni oko njegova stola - istaknuo je u svojoj propovijedi mons. Radoš.

Nakon mise uslijedio je kratki prigodni glazbeno-scenski program kojega su pripremili djeca i mladi župljani kameničke župe. Na samome kraju iskrene riječi zahvale svima koji su bili uključeni u pripremu i organizaciju ovoga velikog slavlja i važnog događaja izrekao je kamenički župnik vlč. Rafael Mikec te pozvao okupljene da poslušaju pucnjeve iz kubura članova udruge Glasna kubura Kamenica, a nakon toga na zajedničko druženje i slavlje na prostoru oko crkve.