Dan grada Lepoglave: Iako su izgubili polovicu proračuna, s optimizmom kreću dalje Foto: Krešimir Đurić

Dan grada Lepoglave: Iako su izgubili polovicu proračuna, s optimizmom kreću dalje

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.12.2017. u 12:53h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U okviru višednevnog programa obilježavanja Dana grada Lepoglave, dana lepoglavske župe i 20 godina od dobivanja statusa grada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kao vrhuncu događanja, u petak su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama, a ujedno je obilježeno stjecanje statusa “Grad Lepoglava – grad prijatelj djece“.

Da Grad Lepoglava svoj Dan obilježava već 20 godina na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, podsjetio je brojne okupljene u Domu kulture gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić.

U svom govoru povodom svečane sjednice, sve prisutne, među kojima su bili i domaći župnik mons. Andrija Kišićek, saborski zastupnici Božica Makar i Milorad Batinić, brojni općinski načelnici te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, podsjetio je da se lepoglavska gradska vlast suočila s brojnim, vrlo ozbiljnim izazovima.

Lepoglavski gradonačelnik, negodujući je istaknuo da su ostali bez polovice izvornih proračunskih sredstava, ali da oni puni optimizma kreću dalje u novu godinu s brojnim novim projektima.

- Zahvaljujući Zakonu o financiranju lokalne i regionalne samouprave, ušli smo u drugu godinu u kontinuitetu u kojoj smo izgubili polovicu izvornog proračunskog prihoda, a naročito je bio na štetu nas koji imamo status brdsko-planinskog područja - rekao je Škvarić.

- Stoga, s ponosom možemo reći da se nismo predali i da smo i u otežanim uvjetima ostvarili gotovo sve ciljeve koje smo si zadali u komunalnom, gospodarskom i društvenom dijelu – istaknuo je.

Među ostalim, naglasio je da su u proteklom razdoblju dobili oko 50 posto potpora iz drugih razina. Od projekata za sljedeću godinu, izdvojio je dječji vrtić u vrijednosti od oko osam milijuna kuna koji je Grad kandidirao za Mjeru 7.4.1. te kompletnu rekonstrukciju javne rasvjete. Rekao je da su još kandidirali i projekt Tehnološki centar drvne industrije u vrijednosti od 88 milijuna kuna, imaju pripremljene projekte za Centar pavlina, odnosno centar za posjetitelje, rade i projekte za društvene i vatrogasne domove na području grada Lepoglave.

- Nismo zaboravili ni ljude, tako da zaista mogu reći da su svi proračunski korisnici kao što su, primjerice, dječji vrtić i knjižnica, dobili sva ona sredstva koja smo planirali. Dali smo stipendije, umirovljenicima smo dali uskrsnice, dali smo potpore udrugama civilnog društva, kao i Vatrogasnoj zajednici, namirili smo one potrebe za koje smo dobili zahtjeve od naših socijalno ugroženih, odnosno stanovnika u potrebi. Zaista mogu reći da smo si dali puno truda i da smo i prema njima itekako imali obzira – zaključio je lepoglavski gradonačelnik.

U ime Varaždinske županije na svečanost je prigodno pozdravio domaćine zamjenik župana Tomislav Paljak koji im je poručio da će Županija izvršavati sve institucionalne obveze koje ima prema ovoj sredini dok je HNS-ova saborska zastupnica iz Varaždinske županije, Božica Makar, najavila bolje dane za općine i gradove zbog izglasanog Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Već je tradicionalno vrhunac svečane sjednice podjela javnih priznanja Grada Lepoglave. Njih su ove godine primili Ivan Juren za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Glazbeni sastav “Treća smjena“ za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu, Hrvatske vode za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Dražen Novak za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i inozemstvu te Kulturno umjetničko društvo “Lepoglavski pušlek“ za doprinos ugledu i promociju Lepoglave u zemlji i inozemstvu.

Za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav “Treća smjena“ i Tomislav Goluban, a već tradicionalni gromoglasni počasni plotun na kraju sjednice nakon koje je slijedio domjenak, ispalili su članovi Kuburaškog društva Kamenica i Višnjica.

Program obilježavanja Dana grada Lepoglave nastavit će se u utorak 12. prosinca kad će u Domu kulture biti otvorena izložba Mladen Genc – ratni foto zapisi, dok će se 16. prosinca u 14 sati u lepoglavskom Domu kulture održati 2. airsoft konvencija.

Valja naglasiti ovogodišnju specifičnost, odnosno, da će se u subotu i nedjelju 23. i 24. prosinca, u Atriju pavlinskog samostana moći razgledati žive jaslice koje će upriličiti članovi KUD-a "Lepoglavski pušlek".