Svečano obilježili Dane općine Klenovnik: Prisjetili se najvažnijih projekata i radova

Varaždinske vijesti | 18.10.2019. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Klenovnik obilježila je Dane općine koji su u petak započeli svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Mladen Blaško govorio o najvažnijim projektima i radovima koji su uspješno odrađeni u proteklih godinu dana. Pozdravnu riječ uputila je predsjednica Općinskog vijeća Sanda Golub koja je u ime 11-ero vijećnika kazala kako se sve ono što rade može svesti na razlomke koji na prvu izgledaju isto, no nisu isti.

– Razlika je u tome što je u jednom ta riječ općina zapisana malim slovom „o“ i predstavlja sve ono fizičko i materijalno što možemo vidjeti i izmjeriti, a tiče se izgrađenih cesta, postavljene rasvjete, uređene komunalne infrastrukture. Drugi pak razlomak u svom brojniku sadrži riječ „Općina“ zapisanu velikim slovom „O“ i predstavlja sve ono nematerijalno i fizički nemjerljivo, a ostavlja dublji trag i čini jaču poveznicu od bilo koje ceste. Radi se o zajedništvu ljudi koji kroz međusobno pomaganje, empatiju, uključenost u rad udruga i društava, na kraju dijele i zajedničko veselje i ponos za postignute uspjehe – istaknula je Golub.

Načelnik Blaško posebno je istaknuo najveći projekt Općine, a to je dogradnja dječjeg vrtića na kojem radovi traju duže vrijeme te zbog određenih problema s provedbom natječaja projekt još nije realiziran do kraja.

– Poznato je da su nam preko Agencije za plaćanja osigurana sredstava i sada radimo neke promjene u troškovniku, a slijedeće raspisivanje natječaja biti će otprilike kroz mjesec dana. Osigurano je 3,8 milijuna kuna, a konačan iznos znat ćemo kada se odabere izvođač radova – pojasnio je načelnik i spomenuo kako su uspjeli naći vlasnike kuće koja se nalazi ispod vrtića te su kupili njihove parcele čime će se povećati dvorište vrtića, a uz cestu se planira napraviti parkiralište.

Nadalje, istaknuo je i projekt rekonstrukcije groblja, a radi se o izmjeni ograde uz cestu i staze kroz groblje. Vrijednost radova je 300.000 kuna od čega je Općina od LAG-a dobila 252.000 kuna, a ostatak od 50.000 kuna sufinancira sama.

Sljedeći projekt koji je načelnik Blaško naveo bio je apliciran na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a radi se o projektu rekonstrukcija ceste od škole prema groblju i asfaltiranje parkirališta kod groblja. Vrijednost projekta iznosi 616.799 kuna od kojih je od Ministarstva dobiveno 260.000 kuna, dok će preostali iznos od 356.799 kuna financirati Općina. Ugovor je potpisan s izvođačem radova, a to je Niskogradnja Huđek te će, kako je navedeno, radovi početi uskoro.

Tu je i projekt energetske učinkovitosti apliciran na Ministarstvo regionalnog razvoja gdje je dobiveno 100.000 kuna dok će Općina pokriti trošak od 80.000 kuna. Taj projekt odrađen je i isplaćen u cijelosti. Odrađena je i izmjena starih dotrajalih stupova i zamjena žice kabelom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 430.000 kuna, a načelnik Blaško posebno je zahvalio Elektri i direktoru Zdenku Đuli na dobroj suradnji.

Kako je u nastavku naveo, dobrom suradnjom s Hrvatskim vodama i direktorom Danijelom Bunićem, odrađen je projekt koji je jednim dijelom promijenio izgled centra Klenovnika, a to je zacjevljenje potoka kod vatrogasnog doma.

– Tim projektom riješen je manjak prostora u dvorištu vatrogasnog doma i nije više problem ulaz kamiona u garažu i parkirna mjesta za vatrogasce. Vrijednost projekta je 440.000 kuna – istaknuo je načelnik Blaško i naveo kako je Općina iz vlastitih sredstava proširila parking kod groblja, sanirala općinske ceste, malčirala zarasle bankine uz ceste, asfaltirala nogostup u mjesta Tomišaki, postavila nova igrala za djecu u Dubravcu i kod vrtića, završila igralište u Lipovniku, te kupila ralicu i malčer.

Zaključno je naglasio kako je općina Klenovnik u posljednjih godinu dana izdvojila za projekta preko 4 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 9 milijuna kuna, a osnovni proračun općine je 2,5 milijuna kuna.
Na kraju je načelnik Blaško zahvalio podpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru što je kroz decentralizaciju osigurao veća sredstva i čestitao na hrabrosti ulasku u Vladu, jer kako je kazao, bez stabilne vlade Općina Klenovnik ne bi provodila sve ove projekte. Također, zahvalio je svim svojim suradnicima i vijećnicima kao i mještanima općine Klenovnik i čestitao im Dan općine te 775. rođendan općine.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić imao je samo riječi hvale za Općinu Klenovnik koju je naveo kao primjer kako se vodi jedna općina za dobrobit svih mještana, ali i općina koja stoji na raspolaganju svojim gospodarstvenicima. Osim gospodarske politike, Škvarić je pohvalio i društvenu te demografsku politiku koju načelnik Blaško s općinskim vijećnicima vodi te mu čestitao na tome.

Saborski zastupnik i šef Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak također je pohvalio funkcioniranje Općine imajući u vidu kako je sa 2,5 milijuna općinskog proračuna uspješno provela projekte vrijedne preko 9 milijuna kuna.

– Nikada ni u jednoj Vladi nije bilo toliko dužnosnika sa sjevera Hrvatske, s područja Varaždinske županije koliko u ovoj. Nikad do sada nije ostvaren dijalog svih političkih opcija i nikad vertikala općina, grad, županija, država. I to je dovelo do ovih rezultata koje slušamo na sjednicama općinskih i gradskih vijeća. U mandatu aktualne Vlade na području Varaždinske županije odvijaju se projekti za 1,5 milijardi kuna – naglasio je Stričak i čestitao načelniku i svim mještanima sretan Dan općine uz sreću u privatnim životima.

Svoje zadovoljstvo vođenjem općine i suradnjom nije krio ni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je kazao kako je to mala i prekrasna općina s vrijednim ljudima te kako načelnik Blaško ima sreće što je baš u ovo vrijeme načelnik kada ova Vlada puno više brine o općinama, gradovima i županijama nego je bilo koja Vlada prije brinula.

– Omogućili smo da u godinu i 9 mjeseci u ovu županiju ukupno dođe više od 200 milijuna kuna u proračune. Garantiram da ćemo i dalje raditi na tome da svi načelnici, gradonačelnici i župani na sjeveru Hrvatske imaju više sredstava kako bi mogli pomoći građanima da bi bolje živjeli. Bez obzira na političku opciju, dajte da se dogovorimo i svi skupa krenemo raditi na tome da imamo više sredstava i da građanima bude bolje – poručio je Štromar i pozvao sve načelnike i gradonačelnike da se prijave na natječaj za komunalnu infrastrukturu koji će biti otvoren iduće godine i zagarantirao im da će svi dobiti financijska sredstva.

Na kraju svečane sjednice, uručena su priznanja ovogodišnjim laureatima koji obuhvaćaju široki spektar djelovanja, od poduzetništva i obrta, preko sporta do kulture i obrazovanja i predstavljaju ponos Klenovnika i najbolji primjer onoga čime se općina može pohvaliti.

Na temelju Odluke o dodjeli javnih priznanja i nagrada Općine Klenovnik, povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja i nagrada donijelo je odluku o zahvalama, priznanjima i nagradama ovogodišnjim laureatima pa je tako priznanje za svoj rad dobio Danijel Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

Priznanje za obrtničko poslovanje dobili su trgovački obrt „Pojamm“, „Biro Belščak“ i „Svjećarsko medičarski obrt Slavica“. Ankici Oreški dodijeljeno je priznanje za 25 godina predanog rada na knjigovodstvenim poslovima u Općini.

Nadalje, dodijeljene su i dvije nagrade vezane za područje obrazovanje i to učenicima Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik koji su sudjelovali na brojnim natjecanjima, a osobito zapažen rezultat ostvario je učenik Lovro Rešetar, dok je učenica Lana Španić dobila nagradu za odličan uspjeh 5.0 u svih 8 razreda osnovne škole. Završni dio dodjele priznanja bio je posvećen kulturnom i duhovnom segmentu života Općine, a priznanja su dobili KUD Klenovnik i voditelj župe, velečasni Josip Jagarčec.

Zabava i druženje nastavljeni su ispod šatora uz grupu Lajk te podjelom besplatnog gulaša svim posjetiteljima, kojeg su pripremiti klenovnički lovci. Nakon gulaša u petak, u subotu je sve posjetitelje već treću godinu zaredom dočekalo kuhanje graha i sportske aktivnosti, a za kraj dana zabavni program. U nedjelju je položen vijenac na mjesnom groblju u Klenovnik te služena svečana misa u crkvi Presvetog Trojstva. Svečanost je završila vatrogasnom vježbom DVD-a Klenovnik, koji je pokazao tehniku rezanja automobila posebnim škarama i spašavanje unesrećenih, te druženjem uz domaće specijalitete Društva za njegovanje starih običaja i nastupom KUD-a Klenovnik u šatoru pored Vatrogasnog doma Klenovnik.

 

Označeno u