VUŽGI BAJS: Tko se sve natječe u Cvetlinu kojeg pohode brojni posjetitelji

vv | 15.7.2017. u 15:40h | Objavljeno u Društvo

Kad je 1984. prvi put održan, glazbene skupine iz obližnjih mjesta nastupale su na traktorskim prikolicama, a tridesetak godina kasnije, zahvaljujući tome što se nije puno promijenio, izrastao je u najznačajniji festival autohtone glazbe hrvatskoga Zagorja. To je, naravno, etno festival u Cvetlinu, na kojem će večeras  nastupiti sastavi čija su okosnica tradicionalni zagorski žičani instrumenti, i to bajs, cimbule i gitara.

Na 31. izdanju festivala nastupit će Cubiksi iz Marije Bistrice, Hajdina bend, Zagorski veseljaki, Laka meta, Ženski tamburaški sastav Višnjice, Mladi Cvetlinčani, Bistra bend, Trakošćanci te Enigma bend.

Kako nam je rekao Davor Hojski, tajnik DVD Cvetlin koji tradicionalno priređuje festival, nastupi sastava počinju malo iza 17 sati, odnosno nakon pozdravnih govora koji će uslijediti nakon početka festivala, kojeg u 17 sati otvara KUD Cvetlin pjesmom „Liepo je mjesto Cvetlin“.

cvetlin2

Nakon nastupa sastava, koji će svirati oko dva sata, stručni će žiri proglasiti tri najbolja, a publika svoje omilljene glazbenike. Slijedi uručenje nagrada, a onda zabava do jutarnjih sati  pod nazivom Vužgi bajs tijekom koje će svirati pobjednički sastavi.
Tako će se večeras u Cvetlinu opet moći doživjeti veselo Zagorje kakvo je nekada bilo, pa nije čudo da se očekuje dolazak brojnih posjetitelja, među kojima su i oni koji su se odselili iz svog rodnog kraja, odnosno mjesta svojih predaka.  Bit će tu, naravno, i predstavnici  pokrovitelja festivala, Turističke zajednice Trakošćan i Općine Bednja, zatim TZ Varaždinske županije, a očekuje se i dolazak predstavnika Ministarstva kulture, kao i Zdravka Jakopa, državnog tajnika u Ministarstvu obrane, saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, bivšeg saborskog zastupnika i čelnika zavičajnog društva Bednjančana Ivana Jarnjaka, zamjenika varaždinskog župana  Tomislava Paljka, župan općine Vide  Friderika Bračiča, načelnika Donje Voće   Krunoslava Jurgca, načelnika Klenovnika  Mladena Blaškog, načelnika Ljubeščice   Nenada Horvatića, vidovečkog načelnika Brune Hranića, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača i drugih.