Zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač (drugi s lijeva) boravio u službenom posjetu Malti

Sve je spremno za odlazak mladih Lepoglavčana na Maltu

Varaždinske vijesti | 27.9.2020. u 13:57h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklog je tjedna zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač boravio u službenom posjetu Malti kako bi na radnom sastanku s ostalim partnerima na projektu „Once upon a time“ iz Malte i Italije pripremili iduću fazu implementacije projekta u kojoj će „sedmaši“ iz lepoglavskih škola u studenom boraviti na Malti.

Projekt pod nazivom 'Once upon a time' namijenjen je povezivanju djece iz Lepoglave s vršnjacima iz Italije i Malte koja će zajedno raditi na svojoj 'Bilo jednom (Once upon a time) priči'.
Priča će nastajati predstavljanjem kulturne baštine i posebnosti gradova iz kojih dolaze djeca, a temeljem tih lokalnih 'povjestica' djeca će s jedne strane poboljšati svoje prezentacijske, ali i vještine u kreativnom pisanju, dizajnu, glumi i komunikaciji na stranom jeziku. Upravo će kroz prizmu raznih umjetničkih aktivnosti koje su jedan od univerzalnih alata povezivanja različitih kultura, djeca stvoriti svoju bajku, svoju priču koja će biti predstavljena i u formi predstave na uličnim festivalima u Malti i Hrvatskoj.

- Grad Lepoglava s ponosom nosi titulu 'Grada prijatelja djece' i svoju usmjerenost prema djeci potvrđujemo ovim projektom, sufinanciranim sredstvima Europske unije. Njime ćemo dodatno potaknuti mobilnost mladih, ali i predstaviti lepoglavsku bogatu kulturnu baštinu na jedan novi, inovativniji način. Čitav naš tim smatra da su kreativni mladi ljudi najbolji lideri sutrašnjice, njima je uvijek zanimljivo upoznavati svoje vršnjake iz drugih zemalja kako bi razmjenjivali iskustva i komunicirali te se time dodatno izgrađivali u moderne mlade aktivne građane s jasnom vizijom bolje budućnosti. Ovim projektom to će i potvrditi - kazao je zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji vodi ovaj projekt.

Lepoglavska čipka, UNESCOva nit koja je spojila Lepoglavu s brojnim državama i kontinentima kao i popularna bajka 'Čipkarice i zmaj - priča iz Lepoglave' svoju će promociji doživjeti na međunarodnoj razini u svijetu mladih upravo kroz implementaciju ovog projekta.

Preduvjeti za to stvoreni su na prezentacijskom sastanku na kojem su se s projektom upoznali i Ministar obrazovanja te Ministar kulture Malte kao i počasna hrvatska Konzulica na Malti koji će dodatno potpomognuti provedbu projekta.
Zamjenik gradonačelnika Kovač susreo se i s partnerima iz grada Senglea koji također sudjeluju na ovom projektu, a posebno srdačan susret imao je s gradonačelnikom grada San Lawrenz čije su čipkarice svojim videom sudjelovale na ovogodišnjem 24. Međunarodnom festivalu čipke.

S obzirom na epidemiološko stanje, ako ono i dalje ostane povoljno, učenici lepoglavskih škola u studenom će na Malti predstavljati svoj grad, svoju školu i svoju baštinu u ovom projektu.