Stručni skup u Ivancu: Starim osobama mnoge usluge i dalje nedostupne ili parcijalne Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Stručni skup u Ivancu: Starim osobama mnoge usluge i dalje nedostupne ili parcijalne

Varaždinske vijesti | 4.10.2021. u 20:17h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, u prostoru Poduzetničkog inkubatora u Ivancu održan je stručni skup na temu Socijalne usluge za starije osobe.

Na skupu su dr.sc. Ana Opačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dipl. psihologinja Ana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu u Zagrebu predstavile rezultate najnovijih istraživanja provedenih u sklopu projekta "Zajednice uključuju", a koji je tematski vezan uz dostupnost socijalnih usluga za starije osobe na području Varaždinske županije i RH.

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_1.jpg

U ime grada-domaćina, skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ivanca mag. arh. Marko Friščić. Naglašavajući odgovornost službi koje se u ova izazovna vremena brinu o starijima osobama, istaknuo je brigu Grada Ivanca za stariju populaciju koju provodi kroz socijalne programe i određene olakšice te kroz uključenost u planirani projekt gradnje dnevnog boravka za starije osobe.

-U postupku je i izrada nove socijalne karte grada Ivanca, koja će pomoći u definiranju novih socijalnih programa i popunjavanju postojećih – naglasio je Friščić.

Na skupu su predstavljeni preliminarni podaci o dostupnosti usluga za starije i nemoćne osobe te poziciji Varaždinske županije u odnosu na rezultate istraživanja u cijeloj RH. Ono je provedeno u 284 općine i 112 gradova u Hrvatskoj, od čega i u 18 od ukupno 26 JLS-ova u našoj županiji.

Istraživanje za Varaždinsku županiju pokazalo je da u najvećem broju postoje obiteljski domovi, udomiteljstvo, dostava toplih obroka, usluga pomoći u kući i njega u kući. Međutim, nedostupne su usluge kao što su, npr. psihološka pomoć članovima obiteljima i usluge predaha od skrbi za njegovatelje i članove obitelji, a ono što posebno zabrinjava jest izrazito niska zastupljenost usluga prijevoza starijih građana do zdravstvenih ustanova te, povezano s tim, podrška takvim građanima.

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_3.jpg

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec Robert Čusek ocijenio je da je udomiteljstvo u krizi, a pošto će obiteljski domovi ići na manje kapacitete smještaja, konstatirao je da će, slijedom toga, i centri za socijalnu skrb biti u velikom problemu kod rješavanja smještajnih problema za osobe koje tu uslugu trebaju. Važno je, kazao je, uključivanje svih proračuna, od državnog do lokalnog, jer pomoći svih vrsta je premalo, a smještajnih kapaciteta osobito.

Ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek naglasila je problem prijevoza osoba starih, bolesnih te i teško pokretnih osoba do zdravstvenih ustanova, osobito do Bolnice Varaždin (jer mnogi građani nemaju pravo na sanitet sukladno Pravilniku o sanitetskom prijevozu).

GDCK Ivanec prijevoz odrađuje za svoje korisnike projekta Zaželi, međutim, postavlja se pitanje što je s ostalim starim, bolesnim i nemoćnim osobama? Što je s ostalim lokalnim zajednicama u kojima Crveni križ nije partner ni nositelj projekta Zaželi, a ostalih, sličnih socijalnih usluga, nema?

ivanec_socijalna_skrb_za_stare-011021_2.jpg

Nakon široke rasprave o ovoj temi u koju su se uključili i predstavnici pojedinih JLS-ova i socijalni radnici koji su iznijeli svoja praktična iskustva, konstatirano je da bi pružanje usluga u zajednici kao što su pomoć u kući, dostava toplog obroka, prijevoz do liječnika i sl. – moralo biti dostupno svima, a zapravo je parcijalno i zanemareno.

S obzirom na iznesena razmišljanja, preporuke i sugestije, J. Ruhek je skup zaključila pozivom svim donositeljima odluka na zajednički sastanak koji će uskoro biti sazvan, a na kome će se razgovarati o problemima, izazovima, ali i mogućim zajedničkim rješenjima uočenih nedostataka u lokalnim zajednicama ivanečkoga kraja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci