Stričak: "S projektiranjem Podravske magistrale sigurno počinjemo u ovom mandatu" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Stričak: "S projektiranjem Podravske magistrale sigurno počinjemo u ovom mandatu"

IHR/Varaždinske vijesti | 1.10.2021. u 14:20h | Objavljeno u Našim krajem

- Hoće li brza cesta od Varaždina preko Petrijanca, Sračinca i Cestice, pa sve do Dubrave Križovljanske biti prioritet u Nacionalnom programu oporavka? Hoće li ući u taj program od strane Varaždinske županije kako bi naši mještani mogli napokon normalno živjeti? Teretni promet i promet osobnih vozila preopetretio je državnu cestu D2 i zato vas molim župane, stavite tu cestu u Nacionalni program oporavka i otpornosti - apelirao je HNS-ov vijećnik i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Riječ je o cesti važnoj za mještane Petrijanca, Sračinca i Cestice o kojem se govori već godinama, na što je Korotaj upozorio i na svečanoj sjednici uz Dan općine Cestica.

SDP-ov vijećnik Roman Veršić rekao je kako u Nacrtu konačnog prijedloga trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije nije ni predviđeno izmještanje državne ceste D2 kroz naselje Cesticu, što je važno za Podravsku magistralu.

- U srpnju je održana prezentacija Nacrta, kojim je predviđeno izmještanje dijela državne ceste D2 kroz općine Varaždin, Petrijanec i Sračinec, ali ne i kroz Općinu Cestica! Imamo saznanja da je u razdoblju od 2010. do 2019. godine na državnoj cesti D2, na području općine Cestica, između Gornjeg Vratna do Dubrave Križovljanske, poginulo  10-ak osoba. Smatram da je to vrlo relevantan podatak da se taj dio dionice isto izmijesti - rekao je Veršić.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako su izmjene i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije raspisane još u travnju 2018. godine.

- Od tada do danas nitko na to nije reagirao dok nismo u srpnju održali prezentaciju tog Nacrta vijećnicima. Dana 7. rujna od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobili smo odgovor da možemo ići u izglasavanje trećih izmjena i dopuna Prostornog plana. Tri godine su trajale ove izmjene i dopune i smatram da nema smisla da se sada ponovno vraćamo na početak. Već iduće godine možemo pokrenuti točkaste izmjene i dopune Prostornog plana, koje se brže donose, i tada ćemo riješiti pitanje izmiještanja državne ceste D2 kroz Općinu Cestica. Naravno da nam je prioritet izgradnja Podravske magistrale, a potom i obilaznice Grada Varaždina. Na taj način bi, uz Zagorsku brzu cestu, na području naše županije izgradili mrežu brzih cesta, maknuli promet iz naseljenih mjesta i samim time osigurali kvalitetniji život mještana koji žive uz te prometnice, a olakšali bismo i poslovanje poduzetnicima jer s kamionima ne bi trebali prolaziti kroz naseljena mjesta. S projektiranjem Podravske magistrale sigurno započinjemo u ovom mandatu, a koliko će to biti brzo teško je reći. Hajdemo dati sve od sebe! - rekao je župan Stričak.