Stričak odao počast poginulim europskim promatračima: Njihova žrtva ubrzala je međunarodno priznanje RH

Varaždinske vijesti | 3.7.2018. u 16:13h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom 5. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ujedno predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a, odao je počast petorici promatra Europske zajednice koji su 1992. godine poginuli kod Podruta, kad je njihov helikopter raketama pogodio zrakoplov JNA.

Naime, 7. siječnja 1992. godine iznad mjesta Podrute ratni zrakoplov neprijateljske JNA napao je i oborio nenaoružani helikopter europskih mirotvoraca. U tom zločinu život su izgubili talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Tim je povodom Stričak rekao da je njihova žrtva ubrzala međunarodno priznanje Republike Hrvatske. 

- Danas je naša domovina članica Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Europske unije. Kada govorimo o našem članstvu u EU pred nama su još dva strateška cilja i to ulazak u Schengenski prostor i Eurozonu. Naravno, prioritet nam je i što bolje iskoristiti sredstva fondova EU. Upravo u tom smjeru bi trebali usmjeriti sve napore i javnu raspravu: što, gdje, kako, koliko... - rekao je Stričak

Označeno u