Stop poplavama: potpisan ugovor "težak“ 26 milijuna kuna za rekonstrukciju nasipa u Općini Cestica Foto: Ilustracija

Stop poplavama: potpisan ugovor "težak“ 26 milijuna kuna za rekonstrukciju nasipa u Općini Cestica

IHR/Varaždinske vijesti | 2.4.2019. u 14:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Ovaj projekt je rezultat suradnje stručnjaka, slovenskih i hrvatskih na području vodnog gospodarstva koji se u velikoj mjeri sufinancira iz projekta prekogranične suradnje za potrebe smanjenje rizika od poplava, ovdje na rijeci Dravi, a isto se čini i na rijekama Muri, Sutli, Kupi i Dragonji. Vrijedan je 26 milijuna kuna od čega ćemo do 11 milijuna kuna osigurati upravo iz programa međunarodne prekogranične suradnje, a preostalih 15 milijuna kuna uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda. Ono što je važno da ćemo nasip nadvisiti na pojedinim mjestima i do metar, prosječno pola metra, znatno ćemo nasip ojačati, a proširit ćemo krunu nasipa na četiri metra i ugraditi novih 100.000 kubnih metara materijala. Tom rekonstrukcijom dići ćemo ga na puno veću razinu kako se poplave iz 2012. godine više ne bi dogodile. Tako ćemo obraniti više od 3000 stanovnika u tri naselja koje se na tom području nalaze, a isto tako i 1250 hektara koje je izloženo mogućem plavljenju. Sve to omogući će sigurnost građanima i razvijanje gospodarstva na tom području – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas u Varaždinu na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na desnom dravskom nasipu i Ugovora za stručni nadzor građenja u vrijednosti 26,3 milijuna kuna u Općini Cestica.

Uz Đurokovića, ugovore su potpisali direktor Vodogradnje Tomislav Kezelj, direktor Hidrotehnike Saša Sabolić, direktor Labosa Zvonimir Bajsić i član Uprave Geokona Zagreb Branko Miljković.

Ne ponovila se 2012.

Ugovor je dio Projekta strukturnih (investicijskih) mjera unutar FRISCO 1 projekta – Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava, a sufinancira se u okviru prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Izgradnjom desnog dravskog nasipa u općini Cestica doprinijet će se smanjenju rizika od poplava. Nasip će štititi sva naselja od Otoka Virje do Varaždina.
- Taj nasip je za naše mještane od izuzetne važnosti. Godine 2012. dogodila se velika poplava koja je nanijela velike štete, a zahvaljujući ovom nasipu naši mještani i imovina više neće biti ugroženi – rekao je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica te se zahvalio saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću što su 26 milijuna kuna doveli u tu općinu.
Križanić je istaknuo da na području cijele Hrvatske postoje takozvana trusna područja koja Hrvatske vode i Ministarstvo saniraju.
- Baš sutra u Saboru odlučujemo o tri nova zakona s kojima bi se trebala poboljšati situacija na ovim područjima. Intencija ide prema tome da se ne dižu samo nasipi nego čiste i korita rijeka, a i nasipi oko rijeka. S druge strane, zalažemo se za to da se ne zabranjuje čišćenje korita rijeka, vađenje šljunka i pijeska, o čemu ćemo sutra govoriti na saborskoj raspravi. Kao predsjednik Povjerenstva za elementarne nepogode nisam za bezglavo vađenje šljunka i pijeska iz naših rijeka i moramo voditi brigu o našoj fori i fauni, ali sigurno da je s druge strane važno voditi računa o tome što donose eventualne poplave i kako one utječu na tu floru i faunu, poljoprivredne kulture i stanovništvo – rekao je Križanić.

Varaždinska županija u fokusu


Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg istaknuo je kako ulažu sve više pažnje i napora u realizaciju projekata zaštite od štetnog djelovanja voda zbog sve većih nepogoda koje sa sobom nose sve izraženije klimatske promjene.
- Zadovoljstvo nam je pratiti projekte koji imaju nove načine financiranja, a jedan od njih je prekogranična suradnja, kojom se može osigurati i do 35 posto potrebnih sredstava. Unutar Ministarstva radi se iz Europskih strukturnih fondova vrijednosti od 150 milijuna eura. Uz te izvore financiranja i prekogranične, kao i redovite izvore financiranja iz Hrvatskih voda siguran sam da ćemo našu zemlju dovesti u sigurnije stanje – rekao je Šiljeg i najavio daljnja ulaganja u Varaždinsku županiju.
- Samo u području vodnog gospodarstva u posljednje tri godine uloženo je 260 milijuna kuna. Tu su još sredstva iz europskih strukturnih fondova, gdje imamo veliki projekt Aglomeracije Varaždin vrijednosti 850 milijuna kuna, a nedavno smo potpisali i za Varaždinske Toplice ugovor vrijednosti 62 milijuna kuna. U pripremi je pet novih projekata u postupku valorizacije, gdje će se još dodatno osigurati 800 milijuna kuna – najavio je državni tajnik danas u Varaždinu.

img_1422.jpg