STOP KLIZIŠTIMA Protiv klizišta koje zadaju muke stanovnicima Bednje - inovativnom tehnologijom Foto: Općina Bednja

STOP KLIZIŠTIMA Protiv klizišta koje zadaju muke stanovnicima Bednje - inovativnom tehnologijom

VV | 5.10.2022. u 11:37h | Objavljeno u Našim krajem

Primjenom inovativne tehnologije i istraživanjima nastoji se stati na kraj klizištima koja predstavljaju opasnost za ljude, promet i infrastrukturu te izazivaju velike štete. Radi se o projektu na kojem, zajedno s ostalim partnerima, sudjeluje i Općina Bednja koja se na svom području također "bori" protiv klizišta.

Kroz projekt "Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije”, na kojem uz Općinu Bednja sudjeluju i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Varaždinska i Istarska županija te gradovi Zagreb i Lepoglava, želi se izraditi karta podložnosti za planiranje namjene zemljišta na regionalnoj i lokalnoj razini.

Opcina_Bednja_-_okrugli_stol_1.jpg

- Kroz planiranje namjene zemljišta mogle bi se spriječiti razorne štete na prometnicama i objektima - naglašeno je u ponedjeljak na osmom okruglom stolu na kojem je sudjelovao i načelnik Općine Bednja Damir Poljak koji je rekao kako u općini ima veliki roj klizišta.

- Redovito ulažemo u njihovu sanaciju, a ovakvi i slični projekti koji naglašavaju korištenje inovativne tehnologije i istraživanja izuzetno su bitni. Uspješnim planiranjem namjene zemljišta, općine i gradovi koji se bore protiv problema klizišta i ulažu velika sredstva za njihovu sanaciju mogli bi ubuduće spriječiti štete – naglasio je načelnik Poljak.

Opcina_Bednja_-_okrugli_stol.jpg

Klizišta su, inače, jedan od najvećih problema bednjanskog područja i predstavljaju opasnost za ljude, promet i infrastrukturu te izazivaju velike štete zbog čega Općina Bednja u proteklih nekoliko godina ulaže značajna sredstva u njihovu sanaciju. Ciljevi projekta su izraditi optimalan digitalni model terena bez vegetacije koji odražava morfologiju klizišta te razliku između dijelova terena s klizištima i dijelova terena bez klizišta, izraditi pouzdanu kartu podložnosti na klizanje te karte koje prikazuju informacije o klizištima prema potrebama sustava prostornog uređenja u Republici Hrvatskoj.

Pilot područje obuhvaćat će 20 četvornih kilometara na području Općine Bednja, Grada Lepoglave, Grada Buzeta u Istarskoj županiji te podsljemenske zone u Gradu Zagrebu.

 

 

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci