Stipendije kao poticaj: Grad Novi Marof dodijelio 38 učeničkih stipendija

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.11.2019. u 16:04h | Objavljeno u Našim krajem

Za učenike srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za školsku godinu 2019./2020. u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održana je dodjela stipendija Grada Novog Marofa te je učeničke stipendije primilo 38 učenika.

- Druga je godina kako je Grad Novi Marof raspisao natječaj za učeničke stipendije. Prošle smo godine raspisali 20 stipendija, no s obzirom na to da je dvadesetdvoje učenika zadovoljilo kriterije, odlučili smo podijeliti još dvije dodatne. Slična se situacija ponovila ove godine kada smo raspisali 35 stipendija, no 38-ero naših srednjoškolaca zadovoljilo je uvjete natječaja. U dogovoru s komisijom odlučili smo svima dodijeliti stipendije – obrazložio je gradonačelnik Siniša Jenkač te nastavio kako će iznos od 500 kuna mjesečno zasigurno dobro doći učenicima, ali i roditeljima kako bi im barem malo olakšao sve one potrebe koje nosi srednjoškolsko obrazovanje.

- Mi smo bili među prvima koji su raspisali ovakve vrste stipendija, a drago mi je što su i druge jedinice lokalne samouprave krenule sa stipendiranjem učenika deficitarnih zanimanja. Posebice mi je drago što je ove godine vidljiv gotovo dvostruki porast interesa za takva zanimanja. To znači da se mijenja paradigma upisivanja samo gimnazija i ekonomskih škola i ponovo su atraktivnija deficitarna zanimanja, odnosno trogodišnje škole – rekao je Jenkač.

Na ovaj se način želi pridonijeti rješavanju problema nedostatka radne snage s kojima se susreću obrtnici.

- Cijela kampanja i sve ono što čine ministarstva i Vlada urodili su plodom, i u budućnosti, kada ta djeca dođu na tržište rada, imat ćemo zadovoljavajući broj radnika i potrebnih stručnjaka u svim zanimanjima koja su trenutno deficitarna – zaključio je Jenkač.

Zadovoljstvo dobivenim stipendijama izrazili su i učenici stipendisti. Robert Gajski iz Elektrostrojarske škole Varaždin školuje se za bravara, a stipendiju će potrošiti na školu i ostale potrebe, kao i Indira Pisačić koja se školuje za kuharicu u varaždinskoj Gospodarskoj školi.

- Stipendija mi predstavlja poticaj da budem još bolja u zanimanju koje sam upisala – rekla je Indira.

Grad Novi Marof kroz razne programe na području obrazovanja, od vrtića preko osnovne i srednje škole pa sve po studentskih stipendija, izdvaja više od 5 milijuna kuna godišnje. Po iznosu sredstava Novi Marof lider je na tom području među svim gradovima srednje veličine u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je svim učenicima stipendistima i zaželio im što uspješniju školsku godinu, kao i nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

Označeno u
Galerija slika