Stari običaji i slasne delicije na obilježavanju blagdana sv. Lucije u Novom Marofu Foto: Tibor Martan

Stari običaji i slasne delicije na obilježavanju blagdana sv. Lucije u Novom Marofu

Varaždinske vijesti | 10.12.2023. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Kulturno-umjetnička udruga "Magda i Luisa" i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organizatori su obilježavanja blagdana svete Lucije prezentacijom jela i kolača od kukuruznog.

Obilježavanje će se održati 13. prosinca s početkom u 18.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu.

Posjetitelji događanja moći će degustirati jela, kolače i slastice od kukuruznog brašna koje će pripremiti udruge i poznavatelji tradicijske prehrane šireg varaždinskog kraja. Događanje će započeti prigodnim kulturno-umjetničkim programom i kraćim predavanjem o narodnim običajima vezanima uz blagdan Svete Lucije.

tibor_martan_sveta_lucija_07122023_2.jpg

- Naglasak će biti stavljen na ulogu žene u obilježavanju blagdana Svete Lucije. Žena toga dana nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje. Prije izlaska sunca pekle bi kukuruznu zlevku ili cicmaru. Umjesto zlevke moglo se prirediti i kukuruznu pogaču – tropanec ili poseban kruščić poznat pod nazivom lucinščak. Zlevku i tropanec morali su blagovati svi ukućani, a dio se tih kukuruznih kolača dijelio i svim domaćim životinjama kako bi one bile zdrave i plodne - ističe etnolog Tibor Martan.

tibor_martan_sveta_lucija_07122023_1.JPG